Onze andere webshops

4 coronaschoonmaaktips voor kantines

donderdag 21 mei 2020 | Geschatte leestijd: 2 minuten

In kantines komt de schoonmaak voortdurend terug. Conform uw schoonmaakplan maakt u tafels schoon na ieder gebruik of reinigt u dagelijks de ovens. In coronatijden is het van essentieel belang dat u het schoonmaakplan bijstelt met een focus op het verwijderen van eventuele schadelijke micro-organismen. Wij geven u vier belangrijke schoonmaaktips mee om deze coronaperiode veilig door te komen.

# 1. Maak handcontactpunten vaker schoon

In het advies van het RIVM staat dat er extra aandacht moet gaan naar de schoonmaak van contactpunten. Dit geldt onder andere voor kantoren, maar zeker voor kantines. Denk daarbij aan het voldoende vaak reinigen en/of desinfecteren van deurklinken, tafels, stoelen etc. Vaak werken klassieke schoonmaakmiddelen prima, maar soms is het gebruik van alcohol aangewezen. De belangrijkste contactpunten, zoals de toetsen van de betaalterminaal, maakt u na ieder gebruik schoon. Denk ook aan een uitgebreide reiniging van tafels en stoelen na het vertrek van de klant en geef het meubilair pas nadien vrij.

Het RIVM adviseert daarnaast om het sanitair voldoende vaak schoon te maken. Exacte richtlijnen zijn er niet en uiteindelijk is het ook gewoon afhankelijk van de drukte, maar “vaker dan gewoonlijk” en “meerdere keren per dag” is het belangrijkste advies.

# 2. Beperk het aantal handcontactpunten

Bij sommige contactpunten is het onbegonnen werk om ze na ieder gebruik schoon te maken. In dergelijke gevallen is het belangrijk om het aantal contactpunten te verkleinen. Op een zomerse dag kunt u bijvoorbeeld beter de deuren open laten staan zodat klinken niet moeten worden aangeraakt. Denk daarnaast aan het niet langer aannemen van jassen of het afschaffen van iedere vorm van zelfbediening.

# 3. Dagelijkse grondige reiniging

Zet in op een goede handhygiëne bij kantinemedewerkers, werk waar mogelijk met disposables, gebruik handschoenen en scherm medewerkers af door mondmaskers en/of gelaatsschermen te gebruiken. Als u dat allemaal goed doet, schuilt het grootste gevaar in principe bij de bezoekers en dient daar dan ook de voornaamste aandacht naar toe te gaan. Het heeft geen zin om de oven na ieder gebruik volledig te reinigen en te desinfecteren. Hier respecteert u in principe al strikte HACCP-voorschriften, zoals het reinigen van snijplanken na ieder gebruik. Het volstaat dan ook om die voorschriften verder op te volgen. Maar hier geldt wel eveneens dat u contactpunten, zoals klinken of knopjes van toestellen, grondig dient te reinigen en zo nodig moet desinfecteren.

# 4. Maak schoonmaakspullen schoon

Veel horecagelegenheden maken goed schoon, maar vergeten daarbij aandacht te hebben voor de schoonmaakmaterialen en -middelen. In de praktijk zijn het echte broeinesten voor allerhande ziekteverwekkers. Reinig daarom ook de verpakking van schoonmaakmiddelen, haal het stof uit de stofzuigermond, spoel emmers goed uit en was gebruikte dweilen steeds op minimaal zestig graden.

Meer schoonmaaktips? Lees ook even onze eerdere blog met schoonmaaktips voor in de kantine.