Onze andere webshops

Tijd voor koek en zopie? Dit moet je weten!

dinsdag 30 april 2019 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Wanneer de temperaturen onder nul duiken, gaan de ijsbanen opnieuw open. Voor de Elfstedentocht moeten we al terug tot het jaar 1997, maar toch konden we ook deze winter de ijsschaatsen bovenhalen. Samen met de ijsbanen lijken ook koek en zopie opnieuw ten tonele te verschijnen. Bij koek denken we aan een heerlijke stroopwafel of een gevulde koek, terwijl koffiekoekjes in combinatie met een warme chocolademelk ook door de beugel kunnen. Over zopie blijken we dan weer minder te weten. Wij geven aan wat je moet weten over koek en zopie.

Wat is koek en zopie?

Al in de zeventiende eeuw werd gesproken van koek en zopie. Een zopie werd toen eigenlijk nog een sopie genoemd, oud-Nederlands voor een borreltje. Het is een typisch mengsel van bokbier en andere toevoegingen zoals ei, kruidnagel en kaneel. Tegenwoordig verstaan we onder een zopie eigenlijk van alles en nog wat. Glühwein, warme chocolademelk en zelfs een Italian Coffee vallen onder de hedendaagse betekenis van het woord. Niet geheel verwonderlijk dat koffiekoekjes naast de stroopwafel en de gevulde koek steevast rond de ijspiste te vinden zijn.

Waar komt het gebruik vandaan?

Waarom we de ijspiste eigenlijk met koek en zopie in verband brengen? Dat is iets cultureels. Het gaat om een cultuur waarbij de verkoop van alcoholische dranken streng werd gereguleerd. Deze regels golden op het land en zelfs op het water. Maar de wetgever zei helemaal niks over het ijs. En dus kregen koek- en zopieverkopers er een vrijgeleide. Overigens net zoals casino’s en vrouwen van lichte zeden. Gelukkig zijn zij tegenwoordig niet meer op het ijs terug te vinden.

Zelf koek en zopie aanbieden?

Wil je ook zelf koek en zopie aanbieden tijdens de koudere tijden van het jaar? Bij 4UStore vind je alles wat je nodig hebt. Een stroopwafel, een gevulde koek of koffiekoekjes? Liever een andere koek? Warme of zelfs alcoholische dranken? Koek en zopie bestellen doe je gewoon bij 4UStore.