Onze andere webshops

Zelf kruidnoten maken zoals de Sint

maandag 25 november 2024 | Geschatte leestijd: 4 minuten
"

Sinterklaas komt eraan en dat betekent dat er weer volop kruidnoten worden gegeten. Deze knapperige, kruidige lekkernij is niet weg te denken tijdens deze feestelijke periode. Hoewel kruidnoten kopen in vrijwel elke supermarkt mogelijk is, is er niets zo leuk als zelf kruidnoten bakken. Het bakken van kruidnoten brengt de heerlijkste geuren in huis. Het is ook een leuke activiteit om samen met de kids te doen. Wij vroegen Sinterklaas om het officiële kruidnotenrecept en dat bleek best verrassend te zijn!

Wat zijn kruidnoten?

Voordat we aan de slag gaan, is het goed om te weten wat kruidnoten precies zijn. Dit helpt een aantal ingrediënten te verklaren. Kruidnoten zijn kleine, ronde koekjes met een knapperige textuur. Ze hebben een kruidige smaak, wat het gevolg is van een heerlijke mix van specerijen. Ze mogen niet worden verward met aanverwante producten, zoals taaitaai en pepernoten. Uniek aan kruidnoten is hun krokant textuur en de receptuur vol speculaaskruiden. Ze worden gemaakt van een eenvoudig deeg met specerijen zoals kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember.

Ingrediënten voor het zelf maken van kruidnoten

Het maken van kruidnoten vereist slechts een paar eenvoudige ingrediënten, waarvan u de meeste waarschijnlijk al in het keukenkastje hebt staan. De onderstaande ingrediënten hebt u nodig voor het bakken van ongeveer 100 kruidnoten. Dit is ruimschoots voldoende om er zelf van te snoepen en nog over te hebben om uit te delen.

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 4 eetlepels melk
  • 2 theelepels speculaaskruiden (of meer naar smaak)
  • Snufje zout

Stap 1: Verwarm de oven voor

Begin met het voorverwarmen van de oven op 160 graden (heteluchtoven) of 180 graden Celsius (conventionele oven). Dit zorgt ervoor dat de oven op de juiste temperatuur is wanneer de kruidnoten klaar zijn om gebakken te worden.

Stap 2: Maak het deeg

Neem een grote kom en meng daarin het zelfrijzend bakmeel, de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout. Voeg vervolgens de zachte roomboter toe en kneed dit met beide handen. Het deeg kan in het begin wat kruimelig lijken, maar naarmate u meer en meer kneedt, zal het samenkomen tot een mooi stevig deeg.

Voeg daarna de melk toe en kneed het deeg verder tot het heel soepel en glad is. Als het deeg nog wat droog aanvoelt, kunt u een extra eetlepel melk toevoegen. Het resultaat moet een soepel deeg zijn dat niet aan de handen plakt, maar dat toch goed samenblijft.

Stap 3: Rol kleine bolletjes

Nu het deeg klaar is, kunt u beginnen met het vormen van de kruidnoten zelf. Neem kleine stukjes deeg ter grootte van een knikker en rol ze tussen de handen tot gladde bolletjes. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de bolletjes zit, omdat ze tijdens het bakken iets uitzetten. Houd de kruidnoten gelijkmatig van formaat, zodat ze mooi krokant worden en gelijkmatig garen.

Stap 4: Bak de kruidnoten

Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de kruidnoten goudbruin in ongeveer 15 tot 20 minuten. Let goed op, want de baktijd kan variëren afhankelijk van de oven en de grootte van de kruidnoten. Als de kruidnoten lichtbruin en knapperig zijn, zijn ze klaar. Haal de bakplaat uit de oven en laat de kruidnoten afkoelen op een rooster. Ze zullen nog iets steviger worden tijdens het afkoelen, dus wees niet bang als ze nog wat zacht aanvoelen wanneer ze uit de oven komen.

Deze kruidnoten zijn heerlijk om zo uit de hand te eten, maar ze kunnen ook in desserts worden verwerkt. Bewaar de kruidnoten in een luchtdichte trommel zodat ze lekker knapperig blijven. En wees gewaarschuwd: ze zijn zó lekker dat ze waarschijnlijk snel op zullen zijn!

Speciale kruidnoten bakken

Hoewel de klassieke kruidnoten al heerlijk zijn, kunt u met een paar kleine aanpassingen het recept nog specialer maken. Doop de afgekoelde kruidnoten bijvoorbeeld in gesmolten chocolade. Laat de kruidnoten daarna hard worden op een vel bakpapier. U kunt ook extra ingrediënten toevoegen, zoals anijs of kardemom. Voor een verrassende variant kunt u de kruidnoten vullen, bijvoorbeeld met een klein stukje marsepein. Vorm dan eerst een plat stukje deeg, leg het stukje vulling in het midden en rol het weer tot een bolletje.

"