Onze andere webshops

Wij nemen afscheid van plastic disposables

woensdag 11 december 2019 | Geschatte leestijd: 6 minuten

De nieuwe Europese plasticstrategie werd in januari 2018 gepresenteerd. De hoeveelheid plastic die in Europa wordt gebruikt, bedraagt maar liefst 25 miljoen ton per jaar en dat terwijl nog geen 30% wordt gerecycled (en 60% van de verpakkingen recyclebaar is). Als leverancier van disposables vinden ook wij dat daar verandering in moet komen. Bovendien is de ommezwaai verplicht vanaf 3 juli 2021, waarna er een algemeen verbod geldt op plastic wegwerpproducten voor eenmalig gebruik. Onder andere plastic bestek, plastic borden en plastic rietjes zijn vanaf dan verboden. Bij 4Ustore zorgen we ervoor dat de overstap zo vlot mogelijk verloopt, door stap voor stap ons aanbod van disposable plastic te vervangen door duurzame alternatieven.

De SUP-wetgeving in Nederland

Nederlandse bedrijven moeten de SUP-wetgeving opvolgen. Dat wil zeggen dat ze vanaf 3 juli 2021 geen plastic wegwerpproducten (SUP; single use plastics) meer mogen gebruiken of verkopen. Voor sommige sectoren of toepassingen gelden uitzonderingen, bijvoorbeeld wat het gebruik van plastic rietjes voor medische toepassingen betreft. In 2022 zal er een nulmeting worden gedaan voor drinkbekers en voedselverpakkingen, waarna nieuwe doelstellingen worden vastgesteld.

Voor plastic drinkbekers zal er ook een informatieplicht gelden. Verpakkingen zullen duidelijk moeten aangeven dat het gaat om plastic en moeten ook waarschuwen voor de negatieve gevolgen. Het is nog niet duidelijk hoe dit er in de praktijk zal uitzien. Tegen ten laatste 3 juli 2020 zal de Europese Commissie hieromtrent meer informatie publiceren. Wij van 4UStore volgen het natuurlijk op de voet.

Vanaf 5 januari 2023 gelden er bovendien strengere regels ten aanzien van producenten van SUP-drinkbekers, drankverpakkingen, voedselverpakkingen, plastic zakjes, voedselverpakkingen en lichte plastic draagtassen. Die producenten zullen via nader te bepalen maatregelen moeten opdraaien voor de kosten van bewustwordingscampagnes en het opruimen van zwerfafval.

Ten slotte gelden er ook strenge regels ten aanzien van PET-drankflessen. Deksels en doppen moeten daarbij bevestigd blijven aan het flesje en niet los worden gedraaid. Verschillende producenten hebben het design van hun PET-drankflessen nu al aangepast. Ten aanzien van drinkbekers, zoals je ze in deze webwinkel vindt, geldt de nieuwe designeis echter niet. Bovendien moeten de PET-flessen tegen 2025 uit minimaal 25% recyclaat bestaan. Tegen 2030 geldt een 30%-recyclaateis ten aanzien van alle plastic drankflessen.

De duurzame alternatieven van 4UStore

Uiteraard ondernemen wij niet alleen actie omdat Europa het verplicht, maar ook omdat wij actief mee willen bouwen aan een circulaire economie. Wij gaan dan ook actief op zoek naar nieuwe oplossingen. Wij zetten daarbij in op disposables op basis van FSC-papier, producten zonder plastic coating en natuurlijke producten (op basis van bagasse, palmblad, hout en bamboe). Enkel plastic BPA-vrije producten die geschikt zijn voor meermalig gebruik (> 20 keer) blijven we verkopen. Op dit moment zijn alle duurzame alternatieven van Biodore reeds in ons assortiment aanwezig.

Papier en karton

De papieren en kartonnen disposables zijn steeds gemaakt van FSC-papier en zijn niet voorzien van een plastic coating. Ze hebben een licht gewicht en hebben dezelfde positieve eigenschappen als de plastic disposables die ook nu worden gebruikt.

Biodore papier en kartonnen disposables

Bagasse

Bagasse is een restproduct bij het verwerken van suikerriet. Het heeft een mooie en natuurlijke uitstraling die speelt met bijzondere lijnen en vormen. Bagasse is uitermate sterk en deze disposables zijn ook gewoon geschikt voor de magnetron. Ze zijn niet voorzien van een plastic coating en industrieel composteerbaar.

Biodore Bagasse disposables

Palmblad

Ook dit is een volstrekt natuurlijk materiaal met een unieke uitstraling. Het is geheel olie- en vochtbestendig en dus ook geschikt voor gebruik door cateraars. Net zoals de bagasseproducten zijn onze producten op basis van palmblad magnetronbestendig, maar daarnaast zijn ze ook geschikt voor in de oven. Palmbladproducten zijn industrieel composteerbaar.

Biodore Palmblad Disposables

Hout

Onze producten op basis van hout maken steeds gebruik van FSC-gecertificeerd hout en kent een mooie en natuurlijke uitstraling die ook een warm gevoel geeft. Ze zijn ovenbestendig tot op een temperatuur van 80°C. Bovendien zijn ze ook geschikt voor in de diepvries (tot -20°C).

Biodore Houten Disposables

Bamboe

Bamboe is de snelst groeiende plantensoort ter wereld en hierdoor uitermate geschikt ter vervanging van plastic. Uiteraard gebruiken wij enkel producten op basis van FSC-bamboe. Het mag eveneens in de oven maar dan enkel op lagere temperaturen (tot 70°C). Het is net zoals hout diepvriesbestendig (tot -20°C).

Biodore Bamboe Disposables

Plastic voor meermalig gebruik & durables

In sommige gevallen blijft plastic nog steeds de beste keuze. Wij schakelen echter stap voor stap over naar plastic voor meermalig gebruik. Het gaat om plasticproducten die vaatwasbestendig zijn en minimaal twintig keer kunnen worden gebruikt. We bieden alleen plasticproducten aan die geen Bisfenol A (BPA) bevatten, een toxicologische stof die zowel mens als dier schade kan toebrengen. We bieden zowel herbruikbaar PS als herbruikbaar PP aan. Herbruikbaar PP heeft het bijkomend voordeel dat het magnetronbestendig is.

Durable Plastic Disposables

Maak gebruik van de overstapservice van 4UStore

Bij 4UStore begeleiden we je stap voor stap doorheen het overstapproces. Wij bieden voortdurend inzichten in de producten die verboden worden en bieden wettelijk goedgekeurde alternatieven aan. Daarbij begeleiden we jou persoonlijk en helpt onze specialist jou bij het samenstellen en bestellen van het vernieuwde assortiment. Ook voor de interne en externe communicatie reken je op het advies van onze productexpert.

Maak de overstap vandaag nog en doe een beroep op de overstapservice van 4UStore. Contacteer de klantenservice van 4UStore voor gratis advies op maat.