Onze andere webshops

Deense Coca Cola: goedkoper maar net dezelfde smaak

dinsdag 4 mei 2021 | Geschatte leestijd: 4 minuten

Bij 4UStore kunt u goedkope Coca Cola blikjes kopen met Deens opschrift. Deze Deense Coca Cola kunnen wij extra scherp inkopen, waardoor u ruimere marges hanteert. Regelmatig krijgen we vragen over deze goedkope Coca Cola blikjes. Het klinkt inderdaad vreemd dat Deense Coca Cola zoveel goedkoper is, maar dit heeft alles te maken met hoe The Coca-Cola Company zich op het Europese vasteland heeft georganiseerd.

De unieke werkwijze van The Coca-Cola Company

Deense Coca Cola is net hetzelfde als eender welke andere Coca Cola, maar het gaat wel om goedkope Coca Cola blikjes. Om te begrijpen hoe deze Deense Coca Cola goedkope Coca Cola kan zijn, moet u weten hoe The Coca-Cola Company werkt.

Het bedrijf van dr. Pemberton kon enkel de wereldwijde markt veroveren door samen te werken met talloze andere bedrijven. In Europa ontstonden deze partnerbedrijfjes vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de legertop wilden ze de moraal bij de Amerikaanse soldaten hooghouden. Daarom moest er gegarandeerd worden dat de soldaten toegang zouden kunnen blijven krijgen tot Amerikaanse producten zoals kauwgom en Coca Cola. In Europa rekenden ze daarvoor op reizende bottelarijen die meetrokken met de Amerikaanse soldaten. Toen de oorlog eenmaal gewonnen was, vestigden deze bottelarijen zich definitief in Europa. Tot op heden zijn het deze onafhankelijke bottelarijen die in Europa Coca Cola maken. The Coca-Cola Company levert louter het concentraat dat daarvoor nodig is. Ook de Deense producent van goedkope Coca Cola blikjes werkt op deze manier.

Deense bottelarij zorgt voor goedkope Coca Cola blikjes

Deze Europese bottelarijen hebben zich verenigd en een aantal afspraken gemaakt. Nederland heeft geen bottelarij, maar wij rekenen onder meer op de Belgische bottelarij. Ook Denemarken heeft een bottelarij, maar deze bottelarij maakt geen deel uit van het Europese samenwerkingsverband. En daar kan niemand iets tegen beginnen, want het gaat nu eenmaal om een vrije markt.

Deze Deense bottelarij focust in principe op de Deense markt en de Deense Coca Cola heeft dan ook gewoon een Deens opschrift. Het probleem is echter dat Denemarken zo'n 5,8 miljoen inwoners telt en dat de markt er al snel verzadigd is. Wel vaker zit de Deense bottelarij met een overstock Deense Coca Cola en die verkopen ze dan goedkoop door aan groothandels in het buitenland. En zo is het dus vaak goedkoper om goedkope Coca Cola blikjes uit Denemarken te importeren.

Het importeren van zo'n goedkope Coca Cola blikjes is perfect legaal. Het is iets dat niet alleen gebeurt met goedkope Coca Cola blikjes, maar bijvoorbeeld ook heel gewoon is in de autosector. Omdat de koopkracht elders lager is, worden auto's in andere landen goedkoper aangeboden. Importeurs kopen dan dezelfde auto's in het buitenland en brengen ze goedkoper op de Nederlandse markt.

Goedkope Coca Cola blikjes zijn niet in de supermarkt te vinden

Waarom de goedkope Coca Cola dan niet overal te vinden is? Omdat de Deense productie te beperkt is om Nederlandse winkels permanent van Deense Coca Cola te bevoorraden. Hierdoor zijn supermarkten dus nog steeds op andere bottelarijen aangewezen. Die bottelarijen dwingen contracten af waardoor de supermarkten verplicht zijn om alles bij deze bottelarij aan te schaffen. Als ze dit niet doen, heeft dit consequenties en kan de bottelarij zelfs weigeren om nog langer aan hen te verkopen. In deze contracten zijn vaak reeds kortingen bedongen en dus is het zo minder interessant om toch te kiezen voor de Deense Coca Cola.

Tegelijkertijd investeert de bottelarij ook in aangepaste blikjes, zoals blikjes met voetballers van het Nederlands voetbalelftal. Ook kunnen winkels dan deelnemen aan een Coca Cola aanbieding of een speciale campagne of winactie. Zo maken ze de keuze voor hun bottelarij interessanter en houden ze de Deense Coca Cola van de Nederlandse markt. Ook andere bedrijven wapenen zich op soortgelijke manieren tegen de zogenaamde parallelle import. Neem bijvoorbeeld Unox dat in België dan weer Knorr heet. In beide landen gaat het telkens om een sterk merk, maar een Nederlander gaat echt geen Knorr kopen. En dus kunnen de Belgische producten de Nederlandse markt niet zomaar overspoelen en vice versa.

Voor wie geen dwingend contract met een bottelarij of een andere leverancier heeft, kunnen de goedkope Coca Cola blikjes wel nog steeds interessant zijn. En daarom zien we Deense Coca Cola wel vaker in de kantine of in automaten, maar niet in de supermarkt.

Online goedkope Coca Cola uit Denemarken kopen

Of het verschil voldoende groot is om te kiezen voor Deense Coca Cola? Oordeel vooral zelf. Neem bijvoorbeeld de Deense Coca Cola Zero, bij ons te koop aan 11 euro (excl. btw) voor 24 blikjes. Elk blikje heeft dan een inkoopprijs van 0,46 euro. Voor hetzelfde blikje van de reguliere bottelarij betaalt u echter 0,64 euro (incl. staffelkorting) of bijna 40% meer dan voor de Deense Coca Cola. Daar kan zelfs een scherpe Coca Cola aanbieding niet aan tippen. Net daarom raden wij de Deense Coca Cola aan. Dit geldt overigens niet alleen voor de Deense Coca Cola, maar ook voor andere frisdranken van The Coca-Cola Company zoals Fanta en Sprite.