Onze andere webshops

Dit is waarom het beter is om thee te drinken dan koffie

maandag 16 januari 2023 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Thee op basis van de theeplant bevat net als koffie cafeïne. Toch is het volgens experts beter om thee te drinken dan om koffie te drinken. Dat heeft te maken met de vele gezondheidsvoordelen van thee, een drankje dat verder vrijwel geen minpunten kent. Dit geldt met name voor groene thee en zwarte thee. Het drinken van deze twee theesoorten wordt niet voor niets door gezondheidsexperts aanbevolen.

Koffie is gezond, maar de cafeïnecrash is te vrezen

Allereerst willen we benadrukken dat er in principe niks mis is met koffiedrinken, op voorwaarde dat u niet overdrijft. Koffie biedt namelijk ook voordelen. Het maakt u bijvoorbeeld wakker, het verbetert de alertheid en het kan zelfs de prestaties verbeteren. Daarnaast bevat koffie veel antioxidanten die het risico op bepaalde ziektes helpen te verkleinen. Onder andere in de strijd tegen diabetes type 2 en hart- en vaatziekten is koffie heel nuttig. En net als andere dranken voorziet het uw lichaam van vocht. En voldoende drinken, is belangrijk.

Toch kent koffie ook heel wat nadelen. Koffie veroorzaakt namelijk een cafeïnecrash eenmaal de cafeïne is uitgewerkt. Het klopt dat thee ook cafeïne bevat – dit wordt ook wel eens theïne genoemd, maar het is net hetzelfde –, maar de cafeïne in thee veroorzaakt geen cafeïnecrash. Thee kent dus het alertheidsvoordeel dat koffie ook kent, zonder de crash die eraan verbonden is.

Thee kent net als koffie veel voordelen

Daarnaast is thee een gezonde keuze. De Gezondheidsraad heeft dit reeds meermaals benadrukt. Net als koffie bevat thee veel antioxidanten die beschermen tegen diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het drinken van thee verkleint bovendien de kans op een beroerte, heeft een gunstig effect op de cholesterol in het bloed en het verlaagt de bloeddruk. Het is wel belangrijk dat de theebladeren niet te veel zijn bewerkt. Zeker groene thee is daarom een gezonde keuze. En net als koffie is thee natuurlijk een goede dorstlesser.

Verschillende minpunten van koffie

Het mooie aan thee is dat er tegenover de gezondheidsvoordelen eigenlijk niet echt minpunten staan. Althans niet als het over zwarte en groene thee gaat. Bij theesoorten als zoethoutthee is dat anders, omdat zoethout de bloeddruk kan verhogen. Koffie heeft daarentegen best wel een aantal nadelen. Zo bevat het cafestol, wat het LDL-cholesterolgehalte verhoogt. Zeker bij ongefilterde koffie is dit het geval. Daarnaast bevat koffie soms acrylamide, een stofje dat schadelijk is voor de gezondheid.

In feite kunnen we dus stellen dat thee min of meer dezelfde voordelen biedt als koffie, maar dan wel zonder de nadelen van koffie. Dit geldt echter vooral voor groene thee en zwarte thee. Kruidenthee en zeker zoethoutthee hebben wel nadelen en zijn minder gezond.