Onze andere webshops

Eindelijk het antwoord op 10 veelgestelde vragen over drop

woensdag 17 november 2021 | Geschatte leestijd: 7 minuten

Over drop bestaan er heel veel misverstanden. Zo zou drop een medicinale werking hebben en beter werken dan eender welk ander medicijn. Het is niet ongewoon dat dergelijke boodschappen worden verkondigd door internetdokters die in hun jeugd wel eens medicijnman speelden in hun zelfgemaakte tipi, maar verder geen medische achtergrond hebben. We nemen de onduidelijkheid voor u weg en we beantwoorden een aantal veelgestelde vragen over drop. Laat het vooral duidelijk zijn dat drop geen medicijn is, maar gewoon een lekker snoepje.

Is drop goed voor de keel?

De geschiedenis van drop brengt ons terug naar apothekers en drogisten, die het onder andere gaven aan mensen die verkouden waren of infecties hadden. De geneeskunde stond toen nog in haar kinderschoenen. "Een dropje in de mond, houdt de keel gezond", klonk het echter niet lang geleden nog in reclameboodschappen. Het is inderdaad zo dat als de keel wat schraperig aanvoelt, drop verzachting kan bieden. Wat dit betreft, is het met andere woorden goed voor de keel.

Toch is drop geen wondermiddeltje dat keelpijn als bij wonder zal oplossen. Radar deed er ooit een onderzoek naar en liet daarbij een aantal experts aan het woord. Ze gaven stuk voor stuk aan dat drop geen medicinale werking heeft. Wat wel helpt bij keelpijn is zuigen. Het maakt daarbij niet uit of het nu op een dropje of op een hoestbonbon is: het magische middel is speeksel. Kies dus gewoon voor een snoepje dat u lekker vindt en laat het speeksel werken.

Waarom helpt drop tegen keelpijn?

De bestanddelen van drop helpen op zich niet tegen keelpijn. Als u dus gewoon een dropsnoepje zou inslikken, zou de keelpijn niet verdwijnen. Drop helpt tegen keelpijn als u op het dropje zuigt. Zuigen zorgt ervoor dat de keelpijn even afneemt, maar de keelpijn verdwijnt niet. In de keelpijnrichtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap staat dan ook te lezen dat zowel de ernst als de duur van de keelpijn er niet door afneemt. Eenmaal u klaar bent met het dropje komt de keelpijn vanzelf terug, tot u genezen bent. Fabrikanten die claimen dat hun drop keelpijn verlicht, spreken dan ook altijd over een periode van hoogstens een paar uur. Of de keelpijn nadien minder pijnlijk is of bijvoorbeeld een dagje korter duurt, wordt meestal niet eens onderzocht.

Welke drop helpt tegen keelpijn?

Omdat het niet de bestanddelen van het dropje zijn die helpen tegen keelpijn, maakt het niet uit voor welke drop u kiest. De verzachtende werking is afkomstig van de speekselvloed, maar niet van het zout en niet van het zoet. Het maakt dus niet uit of u nu voor zoute of zoete drop kiest, zolang u maar flink zuigt. Dit gaat natuurlijk wel het beste bij harde drop en bij hoesttabletten die wegsmelten in de mond. Een goede keuze is bijvoorbeeld Red Band Stophoest dat zoethout, een basisbestanddeel van drop, met karamel combineert in een lekkere zuigtablet.

Hoe dan ook heeft drop geen bacteriedodende werking en bevat het geen pijnstillers. Daarvoor gaat u naar de dokter die betere middeltjes kan voorschrijven. Er bestaan ook middeltjes die wel pijnstillende of bacteriedodende toevoegingen bevatten en die gewoon bij de drogist te verkrijgen zijn, zoals Natterman Streptofree en Strepsils.

Welke drop helpt tegen hoesten?

Kies bij voorkeur voor zoete drop met veel zoethoutwortelextract. Zoethout bevat namelijk glycyrrhizine. In combinatie met andere zoete smaken zorgt het ervoor dat het lichaam extra slijm aanmaakt. Dit zorgt er dan weer voor dat u wat vaker moet hoesten, waardoor de andere slijmen loskomen en meekomen. Drop zorgt er met andere woorden voor dat u net meer gaat hoesten en dat is de bedoeling: hoesten is een natuurlijke manier om slijm te verwijderen. Eenmaal het slijm weg is, stopt u met hoesten. Ook hier kunt u uiteraard gewoon kiezen voor een zoete hoestsiroop die net hetzelfde effect heeft.

Welke drop bij kriebelhoest?

Hoesten is een natuurlijke reflex om vreemde deeltjes die zich in de longen of de keel ophouden weg te werken. De luchtwegen proberen de deeltjes te verwijderen, waardoor u hoest. Hoesten treedt op wanneer u last heeft van slijm, maar ook bij andere prikkels. Over het algemeen kiest u voor een zoete drop die de aanmaak van slijm stimuleert, waardoor de prikkelende deeltjes iets eenvoudiger meekomen. Eenmaal de prikkels weg zijn, zal de hoest al snel stoppen. Ook drinken kan helpen om deze prikkels weg te nemen. Daarom kunt u ook een dropsiroop overwegen, zoals de Meenk Dropsiroop.

Waar is drop goed voor?

Drop is vooral goed om de keelpijn tijdelijk te verlichten en kan bijdragen aan een gezonde hoest, maar het effect is over het algemeen heel beperkt. Vroeger werd drop ook vaak gebruikt door mensen die last hebben van maag- en darmklachten. Dit komt omdat het de maagzuuraanmaak zou afremmen. In de praktijk is het effect ook hier heel beperkt en bestaan er veel effectievere medicijnen. Daarvoor gaat u langs bij een dokter. De medicinale werking van drop is dus niet heel groot, of toch niet in vergelijking met de mogelijkheden van de hedendaagse geneeskunde. Daarom is drop vooral goed voor een genietmomentje.

Waar wordt drop van gemaakt?

Drop wordt gemaakt van het sap van de zoethoutplant. Dit sap bevat glycyrrhizine, wat verantwoordelijk is voor de typerende dropsmaak. Het is tot vijftig keer zoeter dan kristalsuiker. Aan de verkregen blokdrop wordt vaak extra suiker toegevoegd. De drop wordt vervolgens gebonden. Dit kan gebeuren op basis van zetmeel, gelatine of Arabische gom. Gelatine is een bijproduct van de vleesindustrie en is dus niet geschikt voor vegetariërs en veganisten. Varkensgelatine is niet geschikt voor moslims en joden. Arabische gom wordt gemaakt op basis van het hars van bomen.

Andere bestanddelen die vaak worden toegevoegd, zijn salmiak en zout. Ook worden er vaak geur- en smaakstoffen toegevoegd en gebruikt men steeds vaker middeltjes om de drop wat extra glans te geven. Bijenwas is hier een voorbeeld van. Ook bijenwas is niet geschikt voor veganisten.

Wanneer is drop ontdekt?

Drop is in 1731 voor het eerst gemaakt. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is drop niet in Nederland uitgevonden. Het was namelijk de Italiaan Giorgio Amarelli die het sap uit de zoethoutwortel voor het eerst tot drop kon verwerken. Zijn nazaten maken tot op heden nog steeds Amarelli-drop.

Waarom is drop typisch Nederlands?

Eigenlijk is drop een Italiaanse uitvinding, maar toch wordt het vaak aan Nederland gelinkt. Dit komt niet alleen omdat drop in Nederland erg populair is, want ook in Scandinavische landen doet drop het heel goed. De link tussen Nederland en drop is ontstaan in 1890. Toen woedde er een heel zware griep en ontstond er in Nederland een heuse run op drop. De productie van drop kende een snelle stijging. Het was vooral het dropmedicijn dat in Nederland een grote afzetmarkt kende. Drop werd er wel bij ieder hoestje gegeten. En hoewel er later andere middeltjes op de markt kwamen, waren Nederlanders dan al zo gek van drop, dat we het zijn blijven eten. We hebben er meteen ook allerlei varianten op gemaakt. Wat extra salmiakzout voor wie houdt van pittig. Extra honing voor wie houdt van zoet. En de ene keer met Arabische gom voor de liefhebbers van een lekkere byte en de andere keer dan weer met aardappelzetmeel om het wat zachter te maken. Dankzij de vele aanpassingen zorgden we ervoor dat er voor iedere Nederlander wel een lekkere drop te vinden was. En zo groeide Nederland uit tot het grootste dropland ter wereld.

Is drop goed voor de maag?

Uit onderzoek blijkt dat zoethout, een basisingrediënt van drop, wel degelijk een remmende werking heeft op brandend maagzuur. Hoewel het effect beperkt is, is drop dus wel degelijk goed voor de maag. Toch mag u er niet mee overdrijven, want drop zorgt anderzijds ook voor een hogere bloeddruk, het vasthouden van vocht en kan een kaliumtekort veroorzaken. Drop is dan ook in de eerste plaats een lekker snoepje en geen medicijn. Laat dat de voornaamste boodschap zijn.