Onze andere webshops

Help! Hoe maak ik een keuze uit het grote aanbod van koffiebonen?

woensdag 30 september 2020 | Geschatte leestijd: 6 minuten

Met koffie van verse bonen maak je een goede indruk op jouw klanten en medewerkers. Je laat direct zien dat je kwaliteit hoog in het vaandel hebt staan en dat kan de doorslag geven of een klant besluit een samenwerking met jou aan te gaan. Smaakvolle koffie is een belangrijk visitekaartje, voor zowel klanten als medewerkers. Het aanbod is groot maar welke koffiebonen zijn de beste keus?

Het antwoord is: verse koffiebonen, aldus onze vrienden van baristaworden.nl. In dit artikel vertelt Frank van baristaworden.nl welke soorten koffiebonen er zijn en waar je op moet letten als je  medewerkers en klanten wilt verwennen met een lekker bakje koffie.

Een wereld met eindeloze keuzemogelijkheden..

En dat is niet anders voor koffiebonen. De laatste jaren is het aanbod sterk toegenomen.

Koffiebonen uit Indonesië, Ethiopië of India? Zeg het maar. Een lichte, medium of donkere branding? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Leuk al die mogelijkheden, maar dit grote aanbod kan ook voor verwarring zorgen. Tijd voor wat opheldering! 

Twee koffievarianten: Robusta en Arabica 

Robusta koffiebonen wordt doorgaans gezien als koffie van lagere kwaliteit. Deze koffieplanten hebben relatief weinig onderhoud nodig. De smaak blijft vaak beperkt tot een bittere smaak. Robusta wordt veel gebruikt in de melanges die je in de supermarkt vindt. Ook in Zuid-Europa zijn ze er nog dol op: de Italiaanse espresso is vaak bitter van smaak.

Tegenwoordig gaat het voornamelijk om Arabica koffiebonen. Deze zijn duurder en hebben meer smaak in vergelijking met Robusta koffiebonen. 75 tot 80% van de koffieproductie wereldwijd is Arabica [bron].

Single origin of een melange?

Soms zie je de termen ‘single origin’ of ‘melange’ op de verpakking staan. Maar wat betekent dit precies?

Bij Single origin komen de koffiebonen uit een specifieke boerderij, regio of een land. Door voor Single origin koffie te kiezen, leer je de smaken uit een specifieke regio herkennen.

Een melange bestaat uit koffiebonen van verschillende regio’s. Dit kan een blend zijn tussen Arabica en Robusta koffiebonen of alleen Arabica koffiebonen. Grotere koffiebranderijen kiezen voor melanges om de prijs te drukken, terwijl kleinschalige koffiebranderijen het gebruiken om een uniek smaakprofiel te realiseren. 

Factoren die de smaak van de koffie bepalen

De koffieboer, branderij en de consument hebben allemaal invloed op de smaak. Weersomstandigheden, de mate van beschutting, de groeihoogte van de koffieplanten en hoe de boer zijn oogst droogt bepalen de ‘smaakpotentie’ van een koffieboon. 

Bewust kiezen we hier voor het woord ‘smaakpotentie’. Het is aan de koffiebrander welke smaken hij naar boven laat komen in het eindproduct. Een minuut langer of korter in de koffiebrander kan een wereld van verschil maken. 

Tot slot heb jij als eindconsument (of als barista) de verantwoordelijkheid om de gebrande koffie het beste tot zijn recht te laten komen. Hoe grof de koffiebonen gemalen zijn en de keuze voor de zetmethode spelen hier een belangrijke rol. 

En nu, welke koffiebonen kies je?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: hier hebben wij geen kant-en-klaar antwoord op. Elke ondernemer heeft andere wensen en smaken onder medewerkers en klanten verschillen. Een kant-en-klaar antwoord is dus niet mogelijk. We kunnen je wel helpen om voor jou de beste keuze te maken.

  1. 1. Kies voor verse koffiebonen

Koffie is een natuurlijk product. Koffiebonen die een jaar in de schappen hebben gelegen, zijn niet meer vers. Kijk goed naar de branddatum. Het beste is om koffiebonen 2 tot 6 weken na de branddatum te consumeren. 

  1. 2. Kies voor micro koffiebranderijen

Kleinschalige koffiebranderijen werken met passie, selecteren hun koffiebonen nauwkeurig en werken vaak direct samen met de koffieboer wat hen controle geeft over de kwaliteit van de koffie. Daarbij ontvangt de boer (vaak) ook een eerlijke prijs. 

TIP: neem een kijkje bij de koffiebonen van Meesterschap uit het assortiment van kantinewinkel.nl. Deze bonen komen uit een kleinschalige koffiebranderij. Het prijsverschil met bekende merken zoals Douwe Egberts is minimaal.  

  1. 3. Kies voor Arabica koffiebonen met een lichte of medium brandprofiel

Bij een lichte of medium brandprofiel zijn de fruitige en zoete smaken in takt gebleven in tegenstelling tot een donker brandprofiel waar vaak alleen de bittere smaken overblijven. Drink je het liefst een Italiaanse espresso, dan kies je wel voor een donkere roast.

Tot slot, betrek je medewerkers bij de beslissing.

Smaken verschillen en het is lastig om iedereen tevreden te houden. Laat het personeel meerdere koffies proeven en vraag om hun mening. Uiteindelijk zullen zij de koffie dagelijks drinken en daarom is het goed om ze bij de besluitvorming te betrekken.

Succes met de keuze voor de juiste koffiebonen. Kom je er niet uit? Neem contact op met kantinewinkel.nl voor een advies op maat. 


Baristaworden.nl is een koffie blog dat jaarlijks een TOP-10 uitbrengt omtrent koffiemachines, bijvoorbeeld de TOP-10 met de beste volautomatische espresso apparaten of de TOP-10 met de beste Krups en Nespresso koffiemachines uit 2020. Baristaworden.nl staat vol met handige en praktische tips die jou helpen met het zetten van heerlijke koffie.