Onze andere webshops

Hoeveel water moet ik per dag drinken?

maandag 20 juni 2022 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Hoeveel water per dag drinken noodzakelijk is, is afhankelijk van verschillende zaken. Door de bank genomen heeft een mens 1,5 liter water per dag nodig. Dat komt overeen met zes grote glazen water. Het kan daarbij gaan om water een smaakje of water zonder een smaakje. Het maakt ook niet uit of het gaat om water met bubbels of water zonder bubbels. Ook ongesuikerde koffie of thee mag worden meegerekend, net als soep zonder veel zout. Bij mineraalwater hoort de voorkeur uit te gaan naar water met een niet al te hoog zoutgehalte. Onder andere Spa is een goede keuze voor wie zoekt naar mineraalwater met een laag zoutgehalte.

Factoren die bepalen hoeveel water per dag drinken noodzakelijk is

Deze 1,5 liter per dag is natuurlijk een gemiddelde waarde. Hoeveel water per dag drinken nodig is, is ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Bij extreme hitte verliest u namelijk meer vocht en dus moet u meer drinken. Hoeveel water per dag drinken nodig is, wordt daarnaast bepaald door hoeveel u beweegt. Wie sport of een actieve job uitoefent, moet meer drinken.

Het gaat hierboven om hoeveel water per dag drinken noodzakelijk is voor een volwassene. Voor kinderen gelden andere waarden. Een peuter heeft ongeveer 1 liter vocht per dag nodig, een kleuter ongeveer 1,3 liter. Kinderen tot en met dertien jaar hebben ongeveer 1,4 liter water per dag nodig. Vanaf de leeftijd van veertien jaar heeft men 1,5 liter water per dag nodig. Ook de leeftijd bepaalt met andere woorden hoeveel water per dag drinken nodig is.

Voldoende water drinken is gezond

Dat het drinken van voldoende water essentieel is, heeft verschillende redenen. Het is zeker niet zo dat er 1,5 liter vocht wordt uitgezweet of verloren gaat tijdens het ademhalen. Wel bestaat het lichaam voor een groot deel uit water en dient de watervoorraad regelmatig te worden vernieuwd. Door voldoende te drinken voorkomt u allerlei kwaaltjes, terwijl voldoende drinken bijdraagt aan een mooie huid. Dat komt onder andere door een goede doorbloeding. Daarnaast vermindert voldoende drinken de vermoeidheid, verlaagt het de bloeddruk, stimuleert het het brein en smeert het de gewrichten.

Verbaast van hoeveel water per dag drinken nodig is?

Valt u van uw stoel als u hoort hoeveel water per dag drinken nodig is en heeft u moeite om voldoende te drinken? Gelukkig zijn er enkele manieren om (onbewust) meer water te drinken. Suikervrij water met een smaakje is een gezond en lekker alternatief voor alledaags water en zorgt er vaak voor dat we wat meer drinken. Maak er verder een gewoonte van om bij iedere maaltijd een glas water te drinken, dan hebt u al drie van de zes dagelijkse glazen binnen. Zorg er daarnaast voor dat u altijd water in de buurt hebt. Hoe minder moeite u moet doen, hoe meer u zal drinken. Drink ook uit kleine flesjes met water. Het is een minder grote opgave dan uit een grote fles te drinken.