Onze andere webshops

Is suikervrije energiedrank beter dan energiedrank met suiker?

maandag 29 augustus 2022 | Geschatte leestijd: 4 minuten

Beter is misschien niet het juiste woord als het over energiedranken gaat. Het is namelijk zo dat suikervrije energiedrank slecht is voor het lichaam en de gezondheid. Wel is het minder slecht dan suikerhoudende energiedrankjes. Hoe slecht is suikervrije energiedrank en waarom is suikervrije energiedrank slecht? We leggen het uit.

Suikervrije energiedrank gezond noemen, is liegen

Het is moeilijk om energiedrank en zelfs suikervrije energiedrank gezond te noemen. Dat komt omdat er in deze dranken veel ingrediënten zitten die nadelige gevolgen hebben voor het lichaam en de gezondheid. Van een enkel blikje energiedrank zal het lichaam nog niet meteen op hol slaan. Toch raadt het Voedingscentrum af om energiedrank te drinken. Als het toch wordt gedronken, adviseert men een bovengrens van één blikje per dag voor jongeren tussen dertien en achttien jaar. Bij een gezonde volwassene gaat het om vier blikjes per dag. Er mogen dan wel geen andere cafeïnerijke dranken worden gedronken, zoals koffie. Kinderen jonger dan dertien jaar en zwangere vrouwen kunnen het beter niet drinken.

Opgelet: het gaat hier om klassieke blikjes energiedrank van 250 ml, zoals de blikjes van Red Bull. Sommige blikken bevatten echter 500 ml, bijvoorbeeld de blikken van Monster Energy. Deze blikken tellen uiteraard voor twee.

Hoe slecht is suikervrije energiedrank?

Het is vooral zo dat grote hoeveelheden suikerhoudende of suikervrije energiedrank slecht voor u zijn. Indien u er te veel van drinkt, gebeuren er een aantal gekke dingen in het lichaam. U zult niet ineens vleugels krijgen, maar maagklachten en een hoge bloeddruk behoren wel tot de mogelijkheden. Ook misselijkheid, braken, concentratiestoornissen, angststoornissen en hartklachten komen voor. Er zijn zelfs gevallen bekend van geelzucht of convulsies.

De meeste onderzoeken wijzen de grote hoeveelheid cafeïne als de voornaamste oorzaak van deze gezondheidsnadelen aan. Toch is het ook met de andere ingrediënten opletten geblazen. Van veel van de ingrediënten zijn er namelijk maar weinig gezondheidseffecten bekend. Dat komt vaak pas jaren later tot uiting. Al deze schadelijke en potentieel schadelijke ingrediënten zitten ook in suikervrije energiedrank. Daarom is ook suikervrije energiedrank slecht voor u.

Een tweede reden waarom suikervrije energiedrank gezond noemen eigenlijk liegen is, heeft te maken met de zuurtegraad. Energiedrank is ongelofelijk zuur en kan tandglazuur aantasten. Verder raden onderzoekers af om energiedrank met alcohol te combineren. Deze mixdranken combineren cafeïne en alcohol. Dat geeft het gevoel dat u langer nuchter blijft, waardoor u misschien wel meer drinkt. Dat is allesbehalve gezond en kan zelfs gevaarlijk zijn. Verder raadt het Voedingscentrum af om energiedrank te drinken bij het sporten. Veel fabrikanten doen uitschijnen dat dat een goede combo is en sponsoren zelfs sport- en voetbalclubs, maar volgens het Voedingscentrum is het een absolute no-go. Het kan er namelijk voor zorgen dat u sneller uitdroogt. Energiedrank is geen sportdrank!

Suikervrije energiedrank is minder slecht dan suikerhoudende energiedrank

Vrijwel alle ongezonde bestanddelen van energiedrank zitten ook in suikervrije energiedrank. Het gaat dan bijvoorbeeld om cafeïne, maar ook om taurine, guarana-extract, glucuronolacton, L-carnitine en dergelijke meer. Het enige wat er niet in zit, is suiker. Dat is op zich wel een goede zaak. In de meeste blikjes energiedrank van 250 ml zitten er namelijk tot 7 klontjes suiker. Dat is veel te veel en te is nooit goed. Het is slecht voor de tanden en het is een dikmaker. In suikervrije energiedrank is de suiker vervangen door zoetstoffen als sucralose, acesulfaam-K en aspartaam. Dat maakt het uiteraard niet mogelijk om suikervrije energiedrank gezond te noemen. ""Beter"" is het in principe wel, hoewel ""minder slecht"" eigenlijk een betere manier is om het te verwoorden.

Weet overigens dat er ook aan zoetstoffen vaak gezondheidsnadelen verbonden zijn en dat ze helemaal niet zo onschuldig zijn als ze lijken. Bij dierenonderzoek met sucralose is bijvoorbeeld aangetoond dat het een negatief effect heeft op de gunstige bacteriën in de darmen. Dergelijke zoetstoffen zijn stuk voor stuk veilig bevonden voor menselijke consumptie, maar dat wil nog niet zeggen dat ze gezond zijn. Vaak is vooral overconsumptie ongezond. Daarom geldt voor suikervrije energiedrank net hetzelfde als voor suikerhoudende energiedrank: drink het met mate, overdrijf niet en meng het niet met alcoholische dranken.