Onze andere webshops

Hoe kies je de juiste koffiemachine voor op het werk?

donderdag 1 augustus 2019 | Geschatte leestijd: 18 minuten

Koffie op kantoor

Het vinden van de juiste koffiemachine die voldoet aan de specifieke wensen binnen uw bedrijf is niet gemakkelijk: er zijn een groot aantal verschillende koffiemachines met tal van functionaliteiten en elke machine heeft zijn eigen prijskaartje. U wilt een koffiemachine die voldoet aan de wensen van uw gasten en werknemers maar tegelijkertijd wilt u natuurlijk niet betalen voor functionaliteiten die u niet gebruikt. In dit blog geven wij u een aantal aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden bij de aanschaf van een (nieuwe) koffiemachine voor uw bedrijf. Verder geven we natuurlijk advies over de koffiemachines in ons assortiment en bespreken we de meest verkochte modellen.

Aandachtspunten bij de aanschaf van een koffiemachine  

#1 Aantal kopjes koffie per dag

Vaak kijkt men naar het aantal werknemers dat werkzaam is binnen in een bedrijf of afdeling. Dit geeft in vele gevallen geen goede indicatie om de simpele reden dat niet iedereen koffie drinkt. De gemiddelde persoon drinkt zo’n 3 tot 5 kopjes koffie per dag, maar dit kan binnen uw bedrijf helemaal anders zijn. Vergeet overigens ook niet uw bezoekers. De beste manier is om voor een bepaalde tijd het aantal kopjes koffie per dag te tellen en hier het gemiddelde van te nemen. Doe dit tijdens een periode van een gemiddelde drukte, dus bijvoorbeeld niet in de zomervakantie wanneer een groot deel van het personeel niet aanwezig is.

Overcapaciteit en ondercapaciteit dient altijd voorkomen te worden. Overcapaciteit betekent gewoonweg dat u betaalt voor iets wat u niet gebruikt. Ondercapaciteit resulteert in wachtrijen bij de koffiemachine en dit is niet best voor het humeur van uw werknemers en gasten. Zorg ervoor dat u precies weet hoeveel koffie er in uw bedrijf gedronken. Deze informatie is van groot belang bij de aanschaf van een nieuwe koffiemachine.  

Koffiekopjes

#2 Koffiesoort of zetmethode

De koffiemachines in ons assortiment zijn grofweg in te delen in vijf categorieën: espressomachines die werken met verse koffiebonen, Douwe Egberts Cafitesse (en Promesso), Fresh Brew (filterkoffie), instant en tot slot machines die werken met capsules.

Espressomachines – verse koffiebonen

Deze koffiesoort wordt door de meeste mensen het lekkerste gevonden. De machines werken met versie koffiebonen die door de machine zelf worden gemalen. Dit is niet de voordeligste optie, maar wel één van de populairste. Als u uw werknemers en gasten de best mogelijke koffie wilt aanbieden, dan moet u kiezen voor een espressomachine en verse koffiebonen. De koffie van deze machines is van eenzelfde kwaliteit als koffie die men in de horeca serveert. De meest verkochte espressomachines zijn de Koro, Schaerer Joy en de Barista One. Dit zijn allemaal volautomatische espressomachines van Douwe Egberts.

Volautomatisch is een term die veel gebruikt wordt waarvan eigenlijk niet iedereen weet wat deze betekent. Het is eigenlijk heel simpel. Dit betekent dat u met één druk op de machine de koffie krijgt die u wilt.

Koffiebonen

Douwe Egberts Cafitesse (of L’Or Promesso) diepvrieskoffie

Douwe Egberts Cafitesse is één van de populairste manieren van koffiedrinken in het bedrijfsleven in Nederland en België. We nemen L’Or Promesso ook onder deze categorie omdat het eenzelfde zetmethode is. Hoewel men met L’Or Promesso een hoger segment in de markt wil bedienen.

Cafitesse is een unieke methode van koffiezetten. De koffiemachines werken met diepgevroren pakken vloeibaar koffie-extract. Deze plaatst men in de machine en deze maakt er vervolgens weer espresso, cappuccino of latte macchiatto van. Er zijn Cafitesse machines die enkel gewone koffie geven – de Cafitesse Excellence Compact Black bijvoorbeeld – maar ook anderen met een uitgebreidere selectie – bijvoorbeeld de Cafitesse Excellence Touch en Cafitesse Excellence Compact Touch. De pakken Cafitesse koffie zijn verkrijgbaar in 2 maten: 1,25 liter en 2 liter. De 1,25 liter pakken zijn enkel geschikt voor Cafitesse machines met Compact in de naam. De koffie is verkrijgbaar in een groot aantal verschillende soorten waaronder Medium Roast, Strong Roast, Intense Roast en meer.

Douwe Egberts Cafitesse is populair om 3 redenen:

  1. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: De koffie is lekker en relatief goedkoop in vergelijking met andere manieren van koffiezetten;
  2. Razendsnel koffiezetten: zeer geschikt voor locaties waar men piekmomenten heeft – iedereen heeft bijvoorbeeld op hetzelfde moment pauze. Dit voorkomt wachtrijen;
  3. Minimale schoonmaaktijd en zeer gebruiksvriendelijk: De pakken zijn eenvoudig te verwisselen en dankzij de optimale hygiëne hebt u vrijwel geen onderhoud en schoonmaakwerk aan de Cafitesse machine.

De populairste Cafitesse machines zijn de Excellence Compact Black, Excellence Compact Touch en de Excellence Touch. Voor locaties met veel werknemers of bezoekers zijn de Quantum Cafitesse machines een uitstekende optie.

Fresh Brew – filterkoffie

Fresh Brew of gewoonweg filterkoffie is de koffie die men vroeger standaard thuis dronk. Deze manier van koffiezetten komt men nog veel tegen in sportkantines. Deze koffie zet men met behulp van een snelfiltermachine of een percolator. De koffie kan geruime tijd bewaard worden in de machine. De Gallery machines van Douwe Egberts zijn een mooi voorbeeld van volautomatische Fresh Brew machines. Een belangrijk nadeel van deze machines is het schoonmaakwerk. Bij gebruik is er namelijk sprake van koffieresidu.

Filterkoffie

Instant

Populairder dan de Fresh Brew zijn de Instant koffiemachines. Het sleutelwoord bij Instant is gemak. Daarnaast is de prijs van zowel de koffiemachine als de koffie relatief laag in vergelijking met andere zetmethoden. Ook zijn de Instant koffiemachines zeer geschikt voor locaties waar in korte tijd veel koffie wordt gedronken. Denk aan werkplaatsen, scholen en ziekenhuizen. De populairste instant koffiemachines zijn de Douwe Egberts Instant Bravo en de Instant Bolero Pico.

Capsule koffiemachine

Deze laatste koffiemachine is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Door middel van het plaatsen van een cup of capsule in de machine heeft u in zeer korte tijd een heerlijke kopje verse espresso koffie. De manier van koffiezetten is oorspronkelijk ontwikkeld voor de thuismarkt, maar nu ook beschikbaar voor het MKB. Het gaat dan vooral om kleinere locaties als eenmanszaken. Denk aan kapsalons, kledingwinkels of wellness-centra. Locaties met een beperkt aantal bezoekers die hun gasten een kopje koffie willen voorzetten van een uitstekende kwaliteit. Nadeel is dat de kosten per kopje een stuk hoger zijn. De machine is dan weer een kleine investering in vergelijking met andere zetmethoden.

We hebben één capsulemachine in ons assortiment: de Douwe Egberts L’Or Lucente Pro. Optioneel zijn verkrijgbaar bij deze machine een melkopschuimer voor het maken van cappuccino en een aantrekkelijke dispenser om de koffiecapsules op een nette manier te presenteren.

Koffiecapsules

#3 Onderhoud en schoonmaaktijd

Dit is een belangrijke die nogal eens wordt vergeten. De meeste machines die ontwikkeld zijn voor het MKB vereisen weinig onderhoud en u zult wekelijks weinig tijd kwijt zij aan de reiniging van de machines. Cafitesse is één van de machines die zeer weinig onderhoud vraagt. Deze machines laten  namelijk geen koffieresidu achter. Espressomachines die werken met verse bonen, evenals de fresh brew machines zullen op hun beurt wat meer schoonmaaktijd vragen, aangezien hier dus wel sprake is van koffieresidu. Het hangt er natuurlijk vanaf of dat u facilitair personeel in dienst heeft – bijvoorbeeld in het geval van een bedrijfskantine – of dat iemand van het kantoorpersoneel de schoonmaak van de koffiemachine voor zijn of haar rekening neemt. In het tweede geval kiest men best voor een koffiemachine die weinig onderhoud vraagt.

#4 Capaciteit en zetsnelheid van de koffiemachine

Ook dit zijn twee belangrijke zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf van een koffiemachine. Capaciteit wordt uitgedrukt in aantal kopjes (of kannen) per uur; zetsnelheid als aantal seconden per kopje. Beide staan gegeven in de specificaties bij de productinformatie van iedere machine. Dit is vooral van belang voor locaties waar men werkt met piekmomenten: in productieruimten of op scholen bijvoorbeeld hebben vele mensen op hetzelfde moment pauze. De koffiemachine moet dus in staat zijn in korte tijd veel koffie te zetten om wachtrijen te voorkomen. De capaciteit en zetsnelheid wordt naast het aantal kopjes ook uitgedrukt in aantal kannen. Kannen koffie worden voornamelijk gebruikt bij bijvoorbeeld ontbijtbuffetten in hotels, recepties of koffietafels bij uitvaarten.

Koffiekan

#5 Aantal verschillende (koffie)variaties

Dit hangt volledig af van uw persoonlijke wensen en wat u uw werknemers en gasten wil bieden. Meer variaties betekent een duurdere machine, meer onderhoud en lagere capaciteit en zetsnelheid. In een kantooromgeving zal men natuurlijk eerder een machine kiezen met meer variaties. Het is tegenwoordig op kantoor niet meer voor te stellen dat er geen cappuccino verkrijgbaar is, maar in productie-omgevingen is het dan weer heel normaal dat er enkel zwarte Cafitesse of (filter)koffie of thee verkrijgbaar is.

Verschillende soorten koffie

#6 Kosten per kopje koffie

Iedereen die een printer heeft thuis herkent dit wel: een printer kost vrijwel niks, maar je betaalt je blauw aan de cartridges. Dit is niet het geval voor onze koffiemachines; afgezien van de capsulemachine. De capsulemachine is relatief goedkoop, maar je betaalt een pak meer per kopje dan bij andere zetmethoden. 

Door middel van een simpele berekening weet u wat per kopje de goedkoopste manier van koffiedrinken is: prijs van een pak koffie delen door het aantal kopjes dat u ermee kunt zetten. De goedkoopste manieren van koffiezetten zijn filterkoffie, Cafitesse en Instant. Kiest u voor koffie van de allerbeste kwaliteit, dan kost dit natuurlijk wat meer. U komt dan uit bij de volautomatische espressomachines zoals de Douwe Egberts Koro, Schaerer Joy of Barista One.

Houd in uw berekening van de kosten van de koffiemachine dus niet enkel rekening met de aanschafwaarde van de machine maar ook met de kosten per kopje koffie.

Samengevat: de voordelen en nadelen van elke koffiemachine

In onderstaande nog even kort alle voor en nadelen van de verschillende koffiemachines en zetmethoden.

Volautomatische espressomachines

Volautomatische Espressomachine

Voordelen van de volautomatische espressomachine:

-        Heel eenvoudig te gebruiken

-        Verse koffie van uitmuntende kwaliteit

-        Gemak, dankzij de ingebouwde bonenmaler

-        Mogelijkheid om smaak en sterkte in te stellen

-        Lage prijs per kopje koffie

-        Verkrijgbaar met wateraansluiting of watertank

-        Gebruiksgemak dankzij ontkalkingssystemen en andere toevoegingen

Nadelen van de volautomatische espressomachine:

-        Maakt veel geluid bij het malen van de koffiebonen

-        Het gaat om een vrij groot koffiezetapparaat

-        Er kleeft een hoger prijskaartje aan het koffieapparaat

-        Extra onderhoud- en reinigingswerkzaamheden

Douwe Egberts Cafitesse (en L’Or Promesso)

Cafitesse machine

 Voordelen van de Cafitesse machines

-        Hoge capaciteit en zetsnelheid

-        Grote keuze in verschillende machines

-        Veel koffievariaties (afhankelijk van de machine die u kiest)

-        Gebruiksvriendelijk

-        Weinig onderhoud en schoonmaak

-        Verkrijgbaar met wateraansluiting of watertank

-        Constante kwaliteit

-        Personalisatie-opties

Nadelen van de Cafitesse machines

-        Koffie is van mindere kwaliteit dan verse bonenkoffie

-        Geen koffievariaties met melk voor de Cafitesse Excellence Compact Black en de Quantum machines

Instant koffiemachines

Instant koffiemachine

Voordelen van de instant koffiemachines

-        Compact en eenvoudig te plaatsen

-        Verkrijgbaar met watertank of vaste wateraansluiting

-        Relatief lage kosten per kopje koffie

Nadelen van de instant koffiemachines

-        Intensievere schoonmaak bij veel verschillende koffievariaties

-        Koffie is van mindere kwaliteit dan verse bonenkoffie en Cafitesse

Koffiemachine met cups of capsules

Koffiemachine met cups of capsules

Voordelen van de koffiemachines met cups of capsules

-        Heel eenvoudig en snel te gebruiken

-        Net in gebruik

-        Verschillende smaken mogelijk

-        Goedkope aanschafprijs

-        Weinig onderhoud en eenvoudige reiniging van de koffiemachine

-        Nauwelijks storingsgevoelig

Nadelen van de koffiemachines met cups, capsules of pads

-        Hoge kostprijs per kopje koffie

-        Afhankelijk van aanbod producent

-        Niet mogelijk om smaak te personaliseren

-        Melk- of espressovarianten zijn niet altijd mogelijk

Filterapparatuur

Filterapparatuur

Voordelen van filterapparatuur

-        Je kiest zelf jouw favoriete koffiebonenmaling

-        Je kan de sterkte van de koffie beïnvloeden

-        De warmhoudplaat of thermoskan houdt de koffie langdurig warm

-        Goedkope koffiemachine

-        Lage zetprijs

-        Koffieapparaat heeft weinig onderhoud nodig

-        Verkrijgbaar in zowel grote als kleine uitvoeringen

Nadelen van filterapparatuur

-        Je kan alleen gewone koffie zetten

-        Niet mogelijk om smaak per kopje aan te passen

-        Je moet steeds koffiefilters aanschaffen

Percolator

Percolator

Voordelen van de percolator koffiemachine

-        Je kiest zelf jouw favoriete koffiebonenmaling

-        Je kan de sterkte van de koffie beïnvloeden

-        Verkrijgbaar in kleine en grote uitvoeringen

-        Geen koffiefilter nodig

-        Beter behoud van smaak en aroma’s

-        Lage zetprijs

-        Goedkope koffiemachine

Nadelen van de percolator koffiemachine

-        Tijdsintensiever dan filterapparatuur

-        Varianten voor inductiekookplaten zijn duurder

-        Hogere reinigingstijd

Meer weten?

Bij Kantinewinkel vind u niet enkel een ruim assortiment koffiemachines maar ook koffie en andere benodigdheden als bekers, roerstaafjes, melk en suiker. Evenals alle schoonmaakproducten voor de koffiemachine. Bent u op zoek naar een nieuwe koffiemachine voor op het werk of heeft u andere vragen? Neemt contact op en wij voorzien u graag van een volledig vrijblijvend advies, zodat u snel de juiste koffiemachine vind voor uw werkplek.