Onze andere webshops

Andere 4UStores: Handdoekentoiletpapier.nl DisposableTotaal.nl Kantinewinkel.nl Prullenbaktotaal.nl

Recent toegevoegd

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

(lekkere) Koffie zetten op de camping met verschillende zetmethodes

donderdag 8 november 2018 | Geschatte leestijd: 5 minuten

Het is volop zomer en in de zomer gaat men op vakantie. Kamperen is nog steeds één van de favoriete manieren om van de vakantie te genieten. Het is een beetje behelpen, maar voor velen is dit dan ook juist de charme van het kamperen: je tent opzetten, opnieuw je luchtbed oppompen dat voor de derde keer leeg is wanneer je wakker wordt, je was ophangen aan scheerlijnen die je tussen twee tenten hebt gespannen, compleet verbrand wakker worden omdat je in slaap bent gevallen in de volle zon na je derde roseetje. Kortom, genieten dus. Zonder gekkigheid, kamperen is leuk: 's morgen relaxed en uitgerust wakker worden en je stokbrood en krant gaan halen. Het enige wat ontbreekt is een goede kop zwart goud: een verse espresso of heerlijk geurende kop filterkoffie. Thuis is een goede kop in een handomdraai gemaakt, helaas kunt u uw espressomachine niet meenemen op vakantie. Daarom bespreken wij in dit blog een aantal manier om toch een lekkere kop te kunnen zetten op de camping.

Perculator

Een perculator is een aluminium koffiekan of koffiepot die u op het vuur dient te zetten. Met een perculator zet u sterke koffie. Hij werkt als volgt: de bovenkant en onderkant van de perculator kunnen er afgeschroefd worden. Het tussenbak bevat de filterbak, deze wordt met koffie gevuld. De onderkant vult u met water. Draai ook de bovenkant van de perculator er weer op en zet nu de kan op het vuur. Dit hoeft geen hoog vuur te zijn. Na enkele minuten zal de water naar boven stijgen door de filter door middel van condensatie. Let op hoe heter het water, hoe intenser uw koffie zal smaken. Zorg ervoor dat de koffie niet bitter wordt. Wanneer de koffie aan de bovenkant uit het kannetje komt, zet op dat moment het vuur lager of haal 'm van het vuur af. Met een perculator kunt u heerlijke koffie zetten. Deze koffie mag overigens geen espresso heten, omdat de druk waarmee de koffie gezet wordt te laag is. Perculator koffie kan uitstekend gebruikt worden als basis voor een lekkere cappuccino. Is de koffie te sterk, dan kunt u 'm verdunnen met een beetje water. Dit doet niks af aan de smaak.  De perculator is een uitstekende keuze voor de camping. Het toestel is relatief goedkoop, eenvoudig in het gebruik en gaat niet snel kapot. Toch heeft de perculator ook zo zijn nadelen: De kans dat u bittere koffie krijgt (te sterke koffie) is groot, hoewel dit eenvoudig is op te lossen door nadien wat water toe te voegen; met een perculator zet u kleine kopjes en het duurt ook best lang voordat de koffie is doorgelopen. Op vakantie heeft u de tijd, dus dit moet geen probleem zijn. 

perculator

Filterkoffie

Een ouderwets bakje filterkoffie. Tegenwoordig drinken we zoveel espresso, cappuccino en speciale koffiebereidingen dat we bijna zouden vergeten hoe lekker een bakje filterkoffie is. Het zetten van filterkoffie past natuurlijk perfect bij kamperen. Lekker 'back to basics' zoals men zegt. Filterkoffie maakt men met behulp van ketel met water die je op het vuur zet en een filter. Zodra het water kookt schenk je deze door de filter. Filterkoffie is geruime tijd uit de mode geweest, maar is weer helemaal terug. Barista's in espressobars hebben de methode omarmd en gebruiken bonen die speciaal gebrand zijn om er filterkoffie mee te zetten. Ook de temperatuur van het water en de doorlooptijden worden nauw in het oog gehouden voor de allerbeste smaak. 

Vrijwel iedereen kan kan een goede pot filterkoffie zetten. Toch geven we u nog enkele tips hoe het nog beter kan: neem een grove maling. Nog beter is zelf malen, maar dit is niet voor iedereen een mogelijkheid. The next best thing is grove maling. Schenk niet direct nadat het water kookt, maar laat de temperatuur iets zakken. Dit voorkomt dat de koffie bitter wordt en dit wil je natuurlijk niet. Een andere goede tip: maak de filter eerst nat voordat je de koffie erin doet. Hierdoor voorkom je dat er een papiersmaak aan zit en er blijft geen water achter in de filter. Alle heerlijke koffiesmaken moeten immers in uw kopje terechtkomen en niet achterblijven in de filter. 

calculator

Aeropress

De Aeropress. Nee, dit is geen ruimteschip maar een manier van koffie zetten. Dit is een super simpele methode waarmee u heerlijke koffie maakt. De methode lijkt een beetje op die van de cafetière met het verschil dat je een papieren filter gebruikt. De Aeropress is gebaseerd op de Aerobie, een soort van super frisbee die heel lang in de lucht blijft. Dezelfde aerodynamica wordt gebruikt voor het zetten met de Aeropress. Met de Aeropress zet men een iets zoetere koffie. Dit omdat de temperatuur en extratietijd zeer gecontroleerd is. Zo bepaalt u zelf de specifieke smaak van uw koffie. Voordelen van de Aeropress: hij is compact en eenvoudig mee te nemen, handig dus voor op de camping, hij geeft een volledige mok koffie, dit is niet het geval met de perculator, hij is goedkoop en u kunt precies de smaak van uw koffie bepalen.   

calculator