Onze andere webshops

Sportdrank na het hardlopen, is dat een goed idee?

donderdag 6 juni 2024 | Geschatte leestijd: 6 minuten

Na een intensieve hardloopsessie is het belangrijk om uw lichaam weer op te laden en te herstellen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waaronder het drinken van een sportdrank. Het is wel belangrijk om te weten dat niet alle sportdrankjes even geschikt zijn voor na het hardlopen. Daarom hebben we het niet alleen over de voor- en nadelen van sportdrankjes na hardlopen, maar maken we ook het onderscheid tussen verschillende soorten sportdranken en de situaties waarin u ze het beste kunt gebruiken.

Waarom sportdrank na het hardlopen?

Tijdens het hardlopen verliest u niet alleen veel vocht, maar ook belangrijke elektrolyten, zoals natrium en kalium. Daarnaast worden de glycogeenvoorraden in uw spieren uitgeput, vooral als u lang of intensief hebt gerend. Sportdrank kan helpen om deze tekorten snel aan te vullen en het herstelproces te bevorderen. Daarvoor is het wel belangrijk om de juiste sportdrankjes met de juiste samenstelling te kiezen en bijvoorbeeld niet gewoon te grijpen naar de Aquarius-sportdrank die u het lekkerste vindt.

Soorten sportdranken en ideale keuze voor na het hardlopen

Er zijn verschillende soorten sportdranken, elk met een specifieke samenstelling en doel. De meest voorkomende soorten sportdrankjes zijn isotone, hypotone en hypertone sportdranken. Afhankelijk van de samenstelling zijn deze gemaakt voor consumptie voor, tijdens of na het sporten.

Isotone sportdranken

Isotone sportdranken, zoals AA Drink Isotone en de blauwe sportdrank Aquarius Isotonic Blue Ice, bevatten een vergelijkbare concentratie van suikers en elektrolyten als uw bloed. Ze worden hierdoor snel opgenomen en zijn ideaal voor het aanvullen van vocht en energie na een hardloopsessie. Deze sportdranken zijn geschikt voor de meeste hardlopers, vooral na een lange of intensieve training.

Hypotone sportdranken

Hypotone sportdranken bevatten een lagere concentratie van suikers en elektrolyten dan uw bloed. Ze worden hierdoor nog sneller opgenomen dan isotone dranken. Deze sportdrankjes zijn vooral geschikt voor het hydrateren zonder veel extra calorieën toe te voegen. Hypotone sportdranken zijn ideaal voor korte of minder intense hardloopsessies. Wat hardlopen betreft, worden ze vaak aangeraden bij lichtere trainingen tot anderhalf uur.

Hypertone sportdranken

Hypertone sportdranken, zoals AA Drink High Energy Oranje, bevatten een hogere concentratie van suikers en elektrolyten dan uw bloed. Ze zijn bedoeld om de glycogeenvoorraden aan te vullen na zeer lange of extreem intensieve trainingen. Door de hoge concentratie wordt alles wat minder snel door het lichaam opgenomen, waardoor hypertone sportdranken niet geschikt zijn voor gebruik tijdens de inspanning. Ze kunnen ook voor misselijkheid zorgen. Daarom worden ze enkel aangeraden na zeer extreme inspanningen. De meeste hardlopers zijn eerder gebaat bij isotone of hypertone sportdranken.

Wanneer sportdrank gebruiken?

De keuze voor een sportdrank hangt af van verschillende factoren, zoals de duur en intensiteit van uw hardloopsessie, hoeveel u hebt gezweet en de temperatuur waarin u hebt gelopen. Voor korte runs hebt u een andere sportdrank nodig dan bij het herstellen van een intensieve marathon.

Korte runs (minder dan 60 minuten)

Als u minder dan een uur hebt gerend en de intensiteit laag tot matig was, is het drinken van water meestal al voldoende om uw vochtbalans te herstellen. U hebt dan niet per se een sportdrank nodig. Een hypotone sportdrank is wel nog altijd een betere keuze dan frisdrank of energydrink. Hypotone sportdranken bieden extra smaakvolle hydratatie zonder slechte calorieën en stoffen binnen te krijgen.

Lange runs (meer dan 60 minuten)

Na een lange hardloopsessie van meer dan een uur, vooral bij hoge intensiteit, zijn isotone sportdranken ideaal. De blauwe sportdrank Aquarius Isotonic Blue Ice is dan een goede keuze. Deze sportdrankjes helpen om snel vocht en elektrolyten aan te vullen en de glycogeenvoorraden te herstellen.

Zeer intensieve trainingen

Bij zeer intensieve trainingen of wedstrijden waarbij u veel hebt gezweet, kunt u kiezen voor isotone of hypertone sportdranken. Deze laatste sportdrankjes zijn vooral nuttig bij extreme uitputting, waarbij het nodig is om de uitgeputte energievoorraden opnieuw aan te vullen. Weet wel dat deze dranken minder geschikt zijn voor directe rehydratie en dat ze voor misselijkheid kunnen zorgen. Drink er dus niet te veel van en combineer ze met het drinken van water of isotone dranken.

Warme omstandigheden

Bij hoge temperaturen verliest u, door al dat zweten, meer vocht en elektrolyten. In deze situaties is een isotone sportdrank essentieel om uitdroging en elektrolytenverlies te voorkomen. De blauwe sportdrank Aquarius Isotonic Blue Ice kan hierbij niet alleen effectief zijn, maar ook verfrissend smaken.

De voor- en nadelen van sportdranken

Sportdranken helpen u om sneller te rehydrateren dan water alleen, dankzij de toevoeging van elektrolyten die verloren gaan tijdens het transpireren. De suikers in sportdranken zorgen bovendien voor een snelle energieboost, wat vooral belangrijk is na lange en intensieve hardloopsessies. Sportdranken helpen daarnaast bij het handhaven van de elektrolytenbalans, wat essentieel is voor het voorkomen van krampen en het bevorderen van een snel herstel.

Houd echter ook rekening met een aantal nadelen. Sportdranken bevatten bijvoorbeeld vaak veel suiker, wat kan bijdragen aan een hogere calorie-inname. Dit is iets om in gedachten te houden als u probeert gewicht te verliezen. Deze suikers en zuren in sportdranken kunnen na verloop van tijd ook schadelijk zijn voor uw tanden, vooral als u ze regelmatig drinkt. Tandenpoetsen is met andere woorden belangrijk. Dit geldt uiteraard ook bij andere suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en energydrink.

Sportdrank na het hardlopen is zeker een goed idee

Een sportdrankje drinken na het hardlopen kan zeker een goed idee zijn, afhankelijk van de duur en intensiteit van uw training en de omstandigheden waarin u hebt gelopen. Isotone sportdranken zijn ideaal na lange of intensieve runs, dit om snel vocht en energie aan te vullen. Hypotone sportdranken zijn beter voor kortere, minder intensieve sessies of voor wie vooral wil hydrateren zonder extra calorieën. Bij kleine en weinig intense runs kan voldoende water drinken reeds volstaan.