Stroopwafels – twee helften puur genot
Een stroopwafel , menig Nederlander kan er keer op keer van genieten. Dat hoeft dan ook niet te verbazen: zijn twee ronde deegwafelhelften samengebracht met een heerlijk zoete stroop, het kan echt iedere zoetebek ononderbroken bekoren. In heel wat markten, winkels en kraampjes over geheel Nederland zijn ze dan ook vlot verkrijgbaar. En alhoewel ze in het buitenland vaak veel duurder en kleiner zijn – is de kwaliteit van Nederlandse stroopwafels bijna niet te overtreffen. Het moge duidelijk zijn: een stroopwafel is onontbeerlijk in iedere kantine of verkooppunt.
Van Nederlandse oorsprong
Dat een stroopwafel in onze omstreken zo vaak wordt gegeten, is allesbehalve toeval. De stroopwafel werd dan ook voor de eerste maal geproduceerd in de negentiende -eeuwse Lage Landen. De uitverkoren bakermat van de geliefde stroopwafel: Gouda. De bakkerij van Kamphuisen zou aan de basis liggen, maar daar zijn historici het nog niet helemaal over eens. Hoe dan ook verkochten ze daar al heel snel als zoete broodjes. Dat is niet geheel onlogisch aangezien ze aanvankelijk gemaakt werden van op basis van allerhande koeksnippers en deegresten. De goedkope fabricagekost gaf hen dan ook al snel de bijnaam ‘armenkoeken’. Vandaag de dag is die situatie uiteraard sterk gewijzigd: iedere stroopwafel onderging een zorgvuldig productieproces en perfect gekozen ingrediënten om zo de best mogelijke kwaliteit te garanderen. Tot op de dag van vandaag vinden we nog steeds verschillende producenten van stroopwafels terug in Gouda, maar intussen ook al ver daarbuiten - in binnen- én buitenland.
Productieproces
De productie van een stroopwafel lijkt in feite heel makkelijk, maar is het in de praktijk helemaal niet. Hiervoor dient het deeg goed gekneed te worden en gedurende een minuut onder een heet wafelijzer gebakken te worden. De moeilijkheid zit er hem echter in om ervoor te zorgen dat de wafel nog niet helemaal gaar is, waardoor de binnenkant nog steeds zacht blijft. Hedendaagse grootschalige producenten hebben diezelfde baktijd tot een echte kunst verheven door alles tot op de milliseconde te preciseren, wat misschien wel hét geheim vormt van die overheerlijke stroopwafel. Hoe dan ook wordt de stroopwafel nadien in een ronde vorm gestoken en horizontaal doormidden gesneden. Nog even een helft met stroop insmeren, beide helften opnieuw op elkaar leggen en die heerlijke stroopwafel ligt op jou te wachten.
De beste stroop
Naast een ideale baktijd is het creëren van de beste stroop misschien wel nog dé grootste moeilijkheid. Om een ideale stroop te bekomen moeten immers niet alleen hoogwaardige ingrediënten gebruikt worden, maar moet het ook met de nodige geheime toevoegingen verrijkt worden. Het zijn die unieke ingrediënten die jouw stroopwafel zo heerlijk, smakelijk en uniek maken. Waar we soms durven zeggen dat het nergens beter is dan thuis, gaat dat voor een heerlijke stroopwafel eigenlijk zelden volledig op. De ervaring van de meester-bakkers valt dan ook niet te evenaren – alhoewel we uiteraard geen afbreuk willen doen aan jouw eigen kookkunsten.
- Harde buitenkant, zachte binnenkant ;
- Afgewerkt op basis van heerlijke stroop met unieke ingrediënten ;
- Iedere stroopwafel onderging de grootste zorg ;
- Perfect voor genietmomenten onderweg.