Onze andere webshops

Verbod op plastic disposables: de stand van zaken

maandag 21 september 2020 | Geschatte leestijd: 3 minuten

In 2021 treedt het verbod op plastic disposables in werking. Voor veel van onze klanten heeft dat ongetwijfeld een grote impact. Wij raden hen aan om zich tijdig voor te bereiden en al vroeger de overstap te maken om zo zeker niet met een plastic erfenis achter te blijven. Hieronder vindt u al de huidig beschikbare informatie over het aankomend verbod op plastic disposables.

Noodzaak van de Europese SUP-richtlijn

De Europese SUP-richtlijn gaat over zogenaamde single-use plastics ofwel plastic disposables die geschikt zijn voor eenmalig gebruik. Niet alle single-use plastics worden in de SUP-richtlijn behandeld, maar wel de tien plastic disposables die het vaakst worden gevonden op Europese stranden. Het gaat onder andere om plastic voedselverpakkingen, plastic bestek, plastic drankbekertjes en plastic zakjes. De tien producten waar de richtlijn het over heeft, zorgen samen voor 43% van het marien zwerfvuil. Door tegelijkertijd ook regels op te leggen m.b.t. vismateriaal neemt Europa 70% van het marien zwerfvuil onder handen.

Deze maatregelen zijn dringend nodig. Massale vissterfte is het gevolg van de plastic soep, maar bovendien komt al dat plastic ook op ons bord terecht. Vissen eten microplastics op omdat ze denken dat het zoöplankton is. De microplastics worden niet verteerd en stapelen zich op in de vis. De vis sterft aan vergiftiging, of komt alvorens die kans te krijgen gewoon eerder al op ons bord terecht.

Verbod op plastic in 2021

De Europese SUP-richtlijn legt talloze verplichtingen op die de hoeveelheid plastic in de zeeën moet verminderen. Deze regels treden stap voor stap in werking. Zo moeten vanaf 2024 alle plastic doppen aan drankverpakkingen worden vastgemaakt en moeten PET-flessen vanaf 2025 uit minstens 25% gerecycled kunststof bestaan. De meest ingrijpende wijziging treedt echter volgend jaar in werking: een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten. Het verbod geldt onder andere voor:

  • Plastic wegwerpbestek (incl. eetstokjes)
  • Plastic borden
  • Plastic rietjes
  • Plastic wattenstaafjes
  • Plastic roerstaafjes
  • Plastic ballonstokjes
  • Plastic EPS-voedselcontainers
  • Plastic EPS-drankcontainers
  • Oxo-biologisch plastic

Niet alleen zal het vanaf 2021 voor ons verboden zijn om deze plastic producten te verkopen, bovendien zullen ook horecagelegenheden en take-awayondernemingen ze niet langer mogen gebruiken. De ingangsdatum waarop de nieuwe regels in werking treden, is nog niet definitief. Vermoedelijk zal dat op 3 juli 2021 gebeuren. Voorkom in ieder geval dat u met plastic disposables achterblijft en maak tijdig de overstap naar een duurzaam alternatief.

Meer dan voldoende alternatieve disposables

Bij 4UStore hebben we de afgelopen jaren ons aanbod aan duurzame alternatieven verder uitgebreid. Voor vrijwel alle producten kunnen wij intussen een geschikt alternatief aanbieden. Een groot deel van deze alternatieven zijn van het merk Biodore. Biodore biedt verschillende biologisch afbreekbare disposables aan, gemaakt van materialen als FSC-gecertificeerd hout, maar ook van suikerrietpulp, palmblad of bamboe. Het is een heel compleet assortiment dat niet alleen alternatieven biedt voor bestek, borden en bakjes, maar dat zelfs biologisch afbreekbare prikkers en hemdtasjes omvat.

Daarnaast vindt u hier eveneens de biologisch afbreekbare producten van Depa terug. Hierbij gaat het vooral om koffiebekers gemaakt van karton of bamboe. De biologisch kartonnen koffiebeker van Douwe Egberts, zelfs geprint met inkt op waterbasis, is op dezelfde wijze een aanrader.

Ten slotte bieden we nu al een aantal papieren rietjes aan. Het gaat om papieren rietjes die een uitstekend alternatief vormen voor de bekende plastic rietjes. Ze dragen het FSC-keurmerk en komen in een mooie en natuurlijke bamboelook.

4UStore helpt u verder

Bij 4UStore willen we de overstap zo soepel mogelijk laten verlopen. Daarom helpen we klanten graag op de goede weg. Wij begeleiden u graag naar passende alternatieven die u ook na de inwerkingtreding van het plasticverbod kunt gebruiken. Onze klantenservice staat steeds voor u klaar.