Onze andere webshops

Andere 4UStores: Handdoekentoiletpapier.nl DisposableTotaal.nl Kantinewinkel.nl Prullenbaktotaal.nl

Recent toegevoegd

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Voorkom verstoppingen: geen frituur- of oliebollen-vet in het toilet

woensdag 26 december 2018 | Geschatte leestijd: 2 minuten

VOORKOM VERSTOPPINGEN: GEEN FRITUUR- OF OLIEBOLLEN-VET IN HET TOILET

Geen vet in het toilet - klinkt logisch, maar helaas wordt oud frituur- en oliebollen-vet nog vaak door het toilet gespoeld. De meeste mensen weten wel dat je het sowieso niet door de gootsteen mag spoelen; daarom kiezen ze voor het toilet. Maar dit zorgt natuurlijk ook voor verstoppingen. 

Geen vet door het toilet

Na Kerst en Nieuwjaar wordt het oude vet waar de oliebollen en beignets in gebakken zijn, massaal door het toilet gespoeld. Gemeenten roepen daarom ook ieder jaar op dit niet te doen. Dit zorgt namelijk voor serieuze verstoppingen in het riool. Dit geldt overigens voor zowel vast als vloeibaar vet. Beide vetsoorten gaan namelijk stollen en klonteren wanneer ze in afkoelen en in het riool terecht komen. Naast verstoppingen, kunnen ook de waterzuiveringsinstallaties dit niet aan en zullen overbelast raken. 

Niet door het toilet - maar hoe dan wel? 

Wat is dan de juiste manier om van het oude frituurvet af te komen? Simpel. Doe de oude vetresten in een plastic fles of een in leeg melkpak en gooi het in de vetrecyclecontainer. Deze zijn te vinden in iedere milieustraat. Wellicht dat er in de buurt nog andere inzamelpunten zijn voor vet en olie: bijvoorbeeld bij de sportvereniging, bij de meeste supermarkten is er ook een inzamelpunt. Dit is een gele container. Eventueel kunt u de vetresten ook bij het restafval gooien, maar in dit geval worden ze niet gerecycled. 

Waarom niet door het toilet? 

Naast het feit dat oud frituurvet en -olie gaat klonteren wanneer het in contact komt met water met alle gevolgen van dien is er nog een andere reden waarom u het naar een inzamelpunt moet brengen. Van oud frituurvet en bakvet kan men namelijk biobrandstof maken. Het maakt eigenlijk niet uit welk soort vet dit is: frituurvet, bakolie, olijfollie en zelfs jus; alle soorten vet kan gerecycled worden. Gebruik men biobrandstof, dan moeten er dus minder fossiele brandstoffen worden gebruikt. Het gevolg hiervan is dat de CO2-uitstoot wordt verminderd. Dubbel winst dus. 

Reinigen van de frituur 

Nadat u het oude vet uit de friteuse heeft gehaald, moet dus natuurlijk ook goed gereinigd worden. Overtollige vetresten verwijderde u het beste met poetspapier - wij raden het gebruik van midirollen aan , maar toiletpapier of keukenrollen werken natuurlijk net zo goed. Vervolgens dient de friteuse hygiënisch gereinigd te worden met een frituurreiniger of ontvetter. Let altijd op tijdens het schoonmaken, sommige ontvetters kunnen erg agressief zijn. Overigens zijn er in onze webshop voldoende schoonmaakproducten verkrijgbaar die biologisch afbreekbaar zijn en een minimale impact hebben op het milieu.

oliebollenvet