Onze andere webshops

Andere 4UStores: Handdoekentoiletpapier.nl DisposableTotaal.nl Kantinewinkel.nl Prullenbaktotaal.nl

Recent toegevoegd

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Waarom zorgt koffie ervoor dat je naar het toilet moet?

donderdag 10 januari 2019 | Geschatte leestijd: 2 minuten

De meeste koffiedrinkers zijn wel bekend met dit gegeven: na je eerste kopje koffie 's ochtends direct naar het toilet moeten.  Maar bijna niemand weet hoe dit nu precies komt. Een gezond persoon moet regelmatig naar het toilet,  dat is duidelijk. Hoe komt het dan dat wetenschappers nog niet weten waarom je ochtendkoffie een plotse aandrang veroorzaakt? 

Koffie bevat cafeïne

De meeste mensen denken dat de cafeïne in koffie de oorzaak is - goede gok - maar dit is niet het geval. Cola of energiedrank bevatten ten slotte ook cafeïne, maar je moet niet ineens naar het toilet wanneer je ze drinkt. Overigens is het verstandig 's ochtends geen cola of energiedrank te drinken; koffie of thee zijn betere opties. Maar wat is dan wel de oorzaak? Daar zijn de meningen nog over verdeeld. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat koffie ervoor zorgt dat maagzuur wordt aangemaakt.  Een andere claim beweert dat het drinken van koffie zorgt dat het gastrine hormoon wordt aangemaakt. Dit hormoon stimuleert de dikke darm. Er is overigens geen bewijs voor beide stellingen. Een andere verklaring is dat het drinken van koffie cholecystokinine aanmaakt. Ook dit is een hormoon. Het laat de galblaas samentrekken. Gal gaat vervolgens naar de dunne darm en ook deze begint samen te trekken met het uiteindelijke gevolg dat men zich moet haasten naar het toilet. 

Een derde van de koffiedrinkers krijgt aandrang

Een derde van de koffiedrinkers geeft aan dat ze in vele gevallen  naar het toilet moeten na het drinken van koffie; maar dit geldt ook voor een uitgebreide maaltijd. Een serieus ontbijt met vele etenswaren is hier een goed voorbeeld van. Dit heeft precies hetzelfde effect op de darmen en zorgt er dus voor dat iemand naar het toilet moet. Kortom; men is nog steeds niet achter de specifieke oorzaak die ervoor zorgt dat men van koffie naar het toilet moet; en aangezien een kopje koffie zo'n achthonderd verschillende stoffen bevat kan het nog wel even duren voordat hier uitsluitsel over is. We houden u op de hoogte.