Onze andere webshops

Handalcohol | Desinfectie

Foto-tabel Lijst

1-12 of 36

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Foto-tabel Lijst

1-12 of 36

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

4UStore, uw partner voor alcohol desinfectie

In de kantine is een hygiënische omgeving van het grootste belang. Niet alleen voor de veiligheid van uw klanten, maar ook voor uw medewerkers. Alcohol desinfectie is een goede manier om virussen, schimmels en bacteriën te doden. U moet het echter kaderen binnen een breder hygiënisch plan. Zo mag alcohol desinfectie nooit een goede handhygiëne of een tijdige schoonmaak vervangen.

Alcohol: krachtige oplossing voor desinfectie

Alcohol wordt gebruikt voor reiniging-, desinfectie- en sterilisatietoepassingen. Omdat alcohol een oplosmiddel is, lost het vetten en koolhydraten op. Hierdoor heeft alcohol een hoge reinigingskracht. Toch wordt het om velerlei redenen niet aangeraden als reinigingsmiddel, maar wel in het kader van desinfectie. Ook onze producten focussen op alcohol desinfectie. De effectiviteit van alcohol desinfectie laat zich eenvoudig verklaren. Alcohol verbreekt de structuur van nucleïnezuren en eiwitten. Alcohol desinfectie is hierdoor geschikt voor het doden van de meeste bacteriën, schimmels en virussen.

Dit komt door de manier waarop cellen zijn opgebouwd. Celwanden bestaan over het algemeen uit een combinatie van vetten en koolhydraten, wat wordt opgelost bij alcohol desinfectie. Ook celmembranen bestaan voor een groot deel uit vetachtige stoffen en eiwitten. In de praktijk dringen de alcoholmoleculen door tot het celmembraan en nestelen ze zich tussen de vetmoleculen die helemaal uiteenvallen. De eiwitten in het celmembraan zijn dan weer op moleculair niveau geplooid. Hun plooien zijn cruciaal voor een correcte werking. Omdat alcohol de plooien gladstrijkt, functioneren de eiwitten niet meer. Eigenlijk gaat alcohol desinfectie op twee manier bacteriën en virussen te lijf: enerzijds door de celmembranen te doorboren en anderzijds door de eiwitten aan te tasten.

Speciale middelen voor alcohol desinfectie

Dranken met een hoog alcoholpercentage, zoals whisky of wodka, worden in films al eens gebruikt voor alcohol desinfectie. Echter, de alcoholpercentages van dergelijke dranken zijn nog steeds onvoldoende hoog om virussen en bacteriën voldoende effectief te doden. Vanaf een alcoholpercentage van ongeveer 60% rekent u op een krachtige vernietiging van het celmembraan, maar in de praktijk raden wetenschappers eerder alcoholpercentages tussen 70 en 80% aan voor een optimale alcohol desinfectie. De producten voor alcohol desinfectie die u bij ons kunt kopen, voldoen aan deze voorwaarden.

Alcohol desinfectie als onderdeel van ruimer hygiëneplan

Alcohol desinfectie is een krachtige desinfectiemethode, maar is zelfs bij correct gebruik niet feilloos. Enerzijds zijn er bacteriën waarop alcohol desinfectie geen effect heeft. Een voorbeeld daarvan zijn de sporen van Clostridium. Daarom blijft het wassen van handen heel belangrijk. Daarnaast werkt alcohol desinfectie niet goed wanneer handen vuil en vet zijn omdat het dan niet optimaal kan doordringen tot de micro-organismen. Ook werkt alcohol desinfectie beter op gladde oppervlakken. Hoewel wij alcohol desinfectie aanmoedigen, blijft het desondanks belangrijk om een goede handhygiëne te hanteren.

Daarnaast is het desinfecteren van de handen nutteloos als contactpunten gecontamineerd blijven. Een tijdige en grondige reiniging van de kantine en de werkomgeving blijft cruciaal, net zoals het beperken van aanrakingen met het gezicht. Bekijk daarom ook volgende pagina’s met handige producten: