• Gratis verzending
    Bij bestellingen boven €150
  • Levering
    Betrouwbaar en snel
  • Super service!
    Staat voor u klaar!

Koffiefabels ontkracht

Ongeveer de helft van de mensen in de Westerse wereld begint de dag met koffie. Sommige mensen zijn pas aanspreekbaar nadat ze hun eerste kop koffie hebben gedronken, terwijl anderen juist trots zijn dat ze niet afhankelijk zijn van  een dagelijkse dosis cafeïne. Ondanks het feit dat men dagelijks grote hoeveelheden koffie drinkt, bestaan er nog steeds vele fabels rondom één van onze favoriete dranken. In dit blog worden een groot aantal van deze fabels ontkracht.

Koffie is ongezond

Met een matige koffieconsumptie is niets mis. Mensen die vier tot zes koppen koffie per dag drinken zijn absoluut niet ongezond bezig. Koffie heeft zelfs gezonde effecten. Zo is uit grootschalig onderzoek gebleken. Utrechtse epidemiologen hebben bijvoorbeeld de eet- en drinkgewoonten van 40.000 Nederlanders onderzocht. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat mensen die drie koppen filter- of automatenkoffie per dag drinken 40 procent minder kans hebben op het krijgen van diabetes type 2. De waarschijnlijke oorzaak zijn de antioxidanten die koffie bevat. Meer recent onderzoek heeft laten zien dat koffie schade aan de lever kan herstellen veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. Als men dagelijks twee kopjes koffie extra drinkt, daalt de kans op levercirrose met vierenveertig procent. De onderzoekers zijn er nog niet zeker van welke stof in koffie precies je lever beschermt. Het is dus niet verstandig om direct een alcoholverslaving te ontwikkelen en vervolgens je lever te beschermen met een emmer koffie per dag.

Koffie is verslavend

Het is inderdaad zo dat mensen die gewend zijn veel koffie te drinken last kunnen  krijgen hoofdpijn, vermoeidheid en een slecht humeur. Ondanks dit mag koffie toch niet verslavend worden genoemd. Zoiets als een koffiejunkie bestaat namelijk niet. Je kunt namelijk in één keer stoppen met koffie, mocht iemand bijvoorbeeld last krijgen van hartkloppingen. Dit gebeurt overigens enkel bij mensen die overgevoelig zijn voor cafeïne.

Koffie houdt je vers in de koelkast

Dit fabeltje komt voort uit de denkwijze: de kwaliteit van koffie vermindert door licht, vocht en lucht. Logischerwijs zou men denken dat je koffie in de koelkast bewaren ervoor zorgt dat de kwaliteit langer behouden blijft. Je beschermt de koffie immers tegen deze drie elementen. Maar het klopt niet. Koffie absorbeert namelijk vocht en de geur van voedsel. Een echte koffiedrinker houdt van het natuurlijke aroma van koffie en dit verdwijnt wanneer koffie in de koelkast wordt bewaard.

Koffie werkt vocht afdrijvend

Ook dit klopt niet. Heel lang heeft men gedacht dat koffie vocht afdrijvend werkt en dat men er vaker van naar het toilet moet. Toch klopt dit niet. Drink je 6 koppen koffie, dan zal je niet vaker naar het toilet moeten dan wanneer je dezelfde hoeveelheid in water drinkt. Koffie draagt gewoon aan de dagelijkse hoeveelheid vocht die je dagelijks dient te drinken en past binnen een gezonde levensstijl.

Koffie maakt je weer nuchter

Spijtig genoeg is ook dit niet waar. Na een lange nacht met de nodige drankjes achter je kiezen, is opstaan absoluut geen pretje. Je start de dag met een straffe bak koffie om te ontnuchteren, maar helpt dit ook echt? Nee, dit helpt niet. Het is wel zo dat je inderdaad alerter bent, maar navigeren blijkt even moeilijk als zonder koffie, bewijst een studie uit 2009 onder muizen.

De beste koffie komt uit Italië

Hoe graag ze je het ook willen doen geloven, de beste koffie komt niet uit Italië. In Italië groeit namelijk helemaal geen koffie. Italië is beroemd vanwege het roosteren en de kwaliteit van haar espresso.

Navigatie