• Gratis verzending
    Bij bestellingen boven €150
  • Levering
    Betrouwbaar en snel
  • Super service!
    Staat voor u klaar!

Koffie: de feiten

U als zelfbenoemde koffieconnaisseur hoeven we natuurlijk niets meer te vertellen over Arabica en Robusta of het maken van de perfecte espresso, ristretto of macchiato. Maar wellicht heeft u na het lezen van onderstaande feiten toch iets interessants te vertellen tijdens een avondje uit.

Water

Voor het maken van één kop koffie is niet minder dan 140 liter water nodig! Jaarlijks drinkt men over de hele wereld zo’n 1,6 miljard kopjes koffie. Dat is heel wat water!

Herkomst

De eersten die zich realiseerden wat voor effect koffie heeft op het energieniveau waren Ethiopisch schaapherders. Hun geiten begonnen namelijk te “dansen” na het eten van koffiebessen. Rond het jaar 1000 namen Arabisch koffiehandelaren koffiebonen mee naar huis vanuit Afrika. Ze kookten de koffiebessen en de verkregen drank noemden ze gahwa. Dit betekent letterlijk “dat wat slaap tegenhoudt”. In Turkije noemde men het “kahveh”. De Nederlanders veranderden het vervolgens in “koffie” en de Britten doopten het om in “coffee”

Decafé

U heeft fanatieke koffiedrinkers waarschijnlijk wel eens horen zeggen dat decafé helemaal geen echte koffie is. Bent u een decafé-liefhebber? Verwijs dan naar de Coffea Charrieriana, ook wel bekend als Charrier koffie. Dit is ’s werelds enige natuurlijk cafeïnevrije koffieboon, die men vindt in Kameroen. Iedereen zal vervolgens zijn smartphone tevoorschijn halen en leren dat deze boon pas recentelijk – in 2008 – is ontdekt.

Duurste koffie

De duurste koffie ter wereld is de “Kopi Luwak”, afkomstig uit Indonesië. Deze koffie wordt ook wel “civet koffie” genoemd en is gemaakt van koffiebonen die worden gegeten en deels verteerd door de Aziatische civet kat. Het vruchtvlees wordt verteerd, maar de pit blijft intact. Door de fermentatie krijgt de koffie zijn geliefde smaak. De pitten komen vervolgens in de ontlasting terecht  en worden gewassen en licht geroosterd. Omdat het productieproces verre van ideaal is, is de prijs zo hoog. De bonen kosten meer dan 160 Dollar per pond. Er zijn overigens ook nog varianten die gemaakt worden uit de uitwerpselen van olifanten en vleermuizen. In onderstaande een filmpje hoe men Kopi Luwak maakt.

Effecten op de gezondheid

Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig drinken van koffie het risico op Alzheimer, dementie, Parkinson, hartziekten en diabetes type 2 vermindert. Ander onderzoek vond juist weer aanwijzingen dat koffie de kans op hartziekte en anemie verhoogt. 

Navigatie