• Gratis verzending
    Bij bestellingen boven €150
  • Levering
    Betrouwbaar en snel
  • Super service!
    Staat voor u klaar!

Mayonaise of Fritessaus?

Mensen denken bij het zinnetje ‘’een patatje met’’ in bijna alle gevallen meteen aan mayonaise. Maar hoe weet je of je ook  daadwerkelijk mayonaise aan het eten bent? Wat is het verschil met fritessaus?

Men denkt dat fritessaus en mayonaise bijna hetzelfde zijn, maar het verschil is groot. Er zijn wettelijke eisen gesteld op het gebied van mayonaise, dient minimaal 70% vet bevatten en 5% eigeel.  Daarentegen worden er aan fritessaus helemaal geen wettelijke eisen gesteld. Elke saus mag zich fritessaus noemen, maar niet ieder product mag mayonaise heten.

Is mayonaise wel zo ongezond als dat het lijkt?

Mayonaise bevat veel calorieën, laat dit geen verrassing zijn. Maar hoe gezond, dan wel ongezond mayonaise is, is grote mate afhankelijk van het soort olie dat wordt gebruikt om de mayonaise te maken. Bovendien zijn er varianten verkrijgbaar die de helft minder vet bevatten als normale mayo. Tot slot, gaat het er natuurlijk om hoeveel mayonaise je neemt per portie frietjes.  
 
Mayonaise bevat ongeveer het dubbele aantal calorieën  als fritessaus, en drie maal zoveel vet. Waarom wordt door velen dan toch beweerd dat mayonaise gezonder is dan fritessaus? Omdat mayonaise over het algemeen bestaat uit enkel pure ingrediënten als olie, mosterd en eigeel. Fritessaus worden over het algemeen smaakversterkers en E-nummers toegevoegd om het product net zo lekker te maken als ‘echte’ mayonaise. 

Navigatie