Onze andere webshops

Kunnen wij u helpen?

Prijs
  1. 19
    30
Merk
  1. Conimex (3)
  2. Lucullus (1)

Ketjap

Foto-tabel Lijst

4 artikel(en)

Foto-tabel Lijst

4 artikel(en)

Een ketjap-fles kopen bij 4UStore

Ketjap is een saus die wordt gemaakt op basis van gefermenteerde sojabonen. Het wordt ook wel eens een Indonesische sojasaus genoemd. Kenmerkend voor deze Indonesische variant is dat het heel stroperig is en een donkerbruine kleur heeft. Deze saus kan met uiteenlopende gerechten en snacks worden gecombineerd en is ook goed te verwerken in diverse bereidingen. Van deze Indonesische saus bestaan er verschillende soorten. Of het nu gaat om een grote fles ketjap manis of om een klein flesje ketjap kendal, bij ons kunt u altijd terecht.

Verschil tussen ketjap en sojasaus

Een ketjap-fles wordt ook wel eens een fles sojasaus genoemd, maar eigenlijk is dat iets te kort door de bocht. Wat wel zo is, is dat beide sauzen gefermenteerde sojabonen als basisingrediënt hebben, toch smaken ze anders. Dat komt door wat er aan een ketjap-fles is toegevoegd.

Bij een ketjap-fles kiest u voor een Indonesische variant op sojasaus. Het bevat heel wat extra specerijen als steranijs en er zit Javaanse suiker in. U zult merken dat wat er uit een ketjap-fles komt, veel dikker en stroperiger is dan wat er uit een fles sojasaus komt. Sojasaus is heel dun en heeft een smaak die redelijk zoutig is. Daarom wordt sojasaus vaak bij sushi geserveerd, omdat sushi wat extra ziltigheid kan gebruiken. Door de toevoeging van suiker is de Indonesische variant daarentegen veel zoeter. De smaak is zelfs bijna dropachtig. Toch zijn er ook onderling verschillen en bestaat er zoute ketjap, zoete ketjap en extreem zoete ketjap.

Verschil tussen ketjap medja en manis

Zoals hierboven aangegeven is de ene ketjap-fles de andere nog niet. Er zijn namelijk onderlinge verschillen, afhankelijk van wat er aan de saus is toegevoegd. Met een fles ketjap manis kiest u bijvoorbeeld voor een zoete saus. Met een klein flesje ketjap medja gaat u voor de extreem zoete variant, nog zoeter dan de manis. Het zoete karakter van het klein flesje ketjap medja heeft het te danken aan de toevoeging van extra veel suikerstroop. De fles ketjap manis is eveneens zoet – manis betekent letterlijk zoet –, maar de zoetigheid domineert minder sterk. In Nederland is de fles ketjap manis de geliefdste keuze. Uiteraard kunt u bij ons zo'n fles ketjap manis kopen. Wilt u liever een andere ketjap-fles, bijvoorbeeld de asin, de sedang of de kendal? Dankzij ons ruime assortiment vindt u altijd de grote fles of het klein flesje ketjap dat u nodig heeft.

Het lekkerste uit de Indonesische keuken

Nederland en Indonesië zijn om historische redenen nauw met elkaar verbonden. We leerden van elkaar en er is sprake van een verregaande culturele uitwisseling. In Nederland is dat goed merkbaar in de keuken, want wij hebben heel wat Indonesische ingrediënten en recepten overgenomen. Het is een van de redenen waarom een klein flesje ketjap in elk Nederlands huishouden een plaatsje heeft. Er is zelfs sprake van een taalkundige uitwisseling. Indonesische woorden als ekonomi, menstruasi, verplehster en wanprestasi hebben duidelijk een Nederlandse oorsprong. In het Nederlands hebben we dan weer heel wat culinaire woorden overgenomen, zoals nasi, saté, sambal en pisang.

Hoe dan ook hoeft het niet te verbazen dat veel van de lekkernijen uit Indonesië ook bij ons te verkrijgen zijn. Dat gaat een stuk verder dan een klein flesje ketjap. Op de onderstaande pagina's vindt u bijvoorbeeld nog heel wat andere producten die uit Indonesië kwamen overgewaaid.