Onze andere webshops

Andere 4UStores: Handdoekentoiletpapier.nl DisposableTotaal.nl Kantinewinkel.nl Prullenbaktotaal.nl

Recent toegevoegd

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

De verschillende soorten thee: een korte uitleg

dinsdag 15 januari 2019 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Thee is toch gewoon thee? Absoluut niet. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten thee die allemaal op een andere manier geproduceerd worden en hun eigen typische smaak hebben. Je zou het kunnen vergelijken met wijn of bier. De laatste jaren geeft men in de horeca ook steeds meer aandacht aan thee. Graag vertellen wij u iets meer over de verschillende soorten thee: waar het vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Laten we van start gaan.

Witte thee

Witte thee heeft een minimal oxidatie ondergaan. De thee wordt gemaakt van de jonge toppen die aan het begin van het theeseizoen worden geoogst. Het moment van  plukken is ontzettend belangrijk. Je wilt niet te vroeg plukken, want dan krijg je een onderontwikkelde smaak,  maar pluk je te laat, dan zijn de toppen uitgeschoten en is het dus geen witte thee meer. Dit komt echt op uren aan.

Groene thee

Groene thee is niet geoxideerd en van oorsprong is dit de meest gedronken soort. De theeblaadjes dienen vroeg in de ochtend te worden geplukt en vervolgens moet men snel naar de 'theefabriek' om aldaar de theeblaadjes te verhitten. Het water uit de blaadjes zal verdampen zodat ze niet kunnen verkleuren.
Groene thee

Oolong thee

Oolong blaadjes hebben een gedeeltelijke oxidatie ondergaan. Oolong is minder bekend in Europa maar wordt zeer veel gedronken in China en Taiwan. Oolong maken is erg ingewikkeld. Om de theeblaadjes te prepareren zijn tot wel 40 verschillende handelingen nodig. Oolong kan men plaatsen tussen groene en zwarte thee. Oolong is overigens ook groen van kleur. Waar je bij groene thee absoluut geen kokend water mag gebruiken, moet dit juist bij oolong omdat de blaadjes van oolong zich anders niet uitvouwen en het bijzondere karakter niet tot uiting komt. Dit is een hele interessante theesoort, omdat hij niet zo bekend is in Europa.

Zwarte thee

Deze theesoort wordt geplukt wanneer de blaadjes nog groen zijn. Het is een geoxideerde theesoort. Na het oogsten worden de blaadjes verdeeld over een grote tafel waar kleine gaatjes in zitten. Door deze gaatjes wordt warme lucht geblazen. Dit maakt dat de blaadjes slap worden. Vervolgens gebruikt men een rolmachine om de cellen de blaadjes te breken. Bij dit proces komen sappen vrij die oxideren wanneer ze in contact komen met zuurstof. Verhitting zorgt ervoor dat dit proces wordt gestopt. Tot slot worden de blaadjes gesorteerd op verschillende grootte. 

Pu-erh

Pu-erh zal voor de meesten geen bekende theesoort zijn. Vaak wordt geclaimd dat bepaalde theesoorten gefermenteerd zijn, maar dat is enkel waar in het geval van pu-erh. De andere theesoorten maakt men namelijk met behulp van oxidatie. Bij de productie van pu-erh wordt geen zuurstof gebruikt. Het is een relatief zeldzame theesoort die men weinig tegenkomt in Nederland. De reden hiervoor is dat er nogal wat komt kijken bij het zetten van pu-erh. De thee is geperst in een vorm en je moet deze los steken en vervolgens moet de thee meerdere keren worden opgeschonken voordat ze gedronken kan worden. Feit is dat de meeste mensen hier geen tijd en geen zin in hebben. Dit maakt dat pu-erh dus minder geschikt is voor de thuismarkt. In de horeca daarentegen zou dit wellicht een hit kunnen worden. 

Kruiden(thee)

Het woord thee staat hier tussen haakjes omdat veel dranken die wij thee noemen eigenlijk helemaal geen thee zijn, maar eigenlijk aangeduid zouden moeten worden als kruideninfusies of kruidenextracten. Enkele bekende voorbeelden zijn muntthee, rooibosthee, kamillethee en brandnetelthee. Feit is dat thee een kruid is, maar niet enkel kruid waar je een extract van kan maken is thee. Waarom is dit nu belangrijk om te onthouden. Ondanks dat het relatief weinig is in vergelijking met koffie, bevat thee cafeïne. Er zijn mensen die absoluut geen cafeïne willen nemen en kruideninfusies zijn in dat geval een perfect alternatief.