Onze andere webshops

Andere 4UStores: Handdoekentoiletpapier.nl DisposableTotaal.nl Kantinewinkel.nl Prullenbaktotaal.nl

Recent toegevoegd

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Thee en gezondheid

donderdag 8 november 2018 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Thee en gezondheid, hier is al veel over geschreven en een groot deel van de Nederlandse bevolking is overtuigd van de gezondheidsvoordelen van het drinken van thee. Hier moet overigens wel even een kanttekening bij worden gemaakt. Niet alle thee is gezond. Zoethoutthee bijvoorbeeld bevat de stof glycyrrhizine. Krijgt u teveel van deze stof binnen dan is er kans op een verhoogde bloeddruk of het vasthouden van vocht. Drink dus niet teveel en eet ook niet teveel drop. Deze stof komt namelijk ook voor in drop en onder andere likeuren en bieren met dropsmaak. Afgezien van de zoethoutthee, kunt u van de meeste soorten thee zoveel drinken als u wil. Het is namelijk een gezonde manier om uw lichaam te voorzien van vocht. Kies voor zwarte of groene thee en drink 3 koppen of meer van per dag. Dit verlaagt uw bloeddruk en verkleint op lange termijn de kans op een beroerte. Verder in deze blog zullen we enkele specifieke theesoorten bespreken en kijken naar hun gezondheidsvoordelen.

Thee: verschillende soorten

Grofweg zijn de verschillende theesoorten in een vijftal categorieën: zwarte thee, groene thee, vruchtenthee en kruidenthee. In het geval van de zwarte zijn de blaadjes gefermenteerd. Dit is niet het geval voor de groene thee. Hier gaat het om ongefermenteerde blaadjes. Aan vruchtenthee worden smaakjes toegevoegd. Hier rekenen we de bekende Earl Grey-thee ook onder trouwens. En tot slot de kruidenthee, dit is technisch gezien geen thee omdat er geen theeblaadjes aan te pas komen. Het gaat om een kruidenextract. Denk aan rooibos thee, munt thee en zoethout thee onder andere. Er is overigens ook nog een witte theesoort. Dit is een half geoxideerde variant en ligt dus in het midden van de groene en zwarte theesoorten.

Thee en effecten op de gezondheid

Men raadt aan zo'n drie koppen zwarte of groene thee per dag te drinken om optimaal van de gezondheidseffecten te kunnen genieten. Wellicht dat dit ook geldt voor witte thee, maar deze theesoort is helaas niet onderzocht. Wat velen niet weten is dat thee ook cafeïne bevat. De meeste mensen denken dat enkel koffie cafeïne bevat, maar dit is net het geval. Weliswaar bevat thee veel minder cafeïne dan koffie. Het is belangrijk hier op te letten, mocht u gevoelig zijn voor cafeïne. Kruidenthee bevat overigens geen cafeïne, dus deze kunt u als vervanging drinken. Thee bevat een groot aantal gezonde stoffen: fluoride, mangaan, flavonoïden en tannines. Fluoride is iedereen wel mee bekend, dat is goed voor je tanden. Tannines heeft u vast wel eens van gehoord, deze komen ook voor in wijn en worden ook wel looizuren genoemd. Deze tannines zijn goed voor de weerstand. Je zult dus beter bestand zijn tegen allerlei virussen als de griep. Mangaan is een stof die nodig is voor de vorming van je botten en ook speelt de stof een rol bij de stofwisseling en beschermt het lichaamscellen en de energievoorziening van je lichaam.  Tot slot de flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die niet essentieel zijn in je voeding, maar waar wel van wordt gedacht dat ze positief bijdragen aan je gezondheid. Dit is overigens nog niet bewezen. De wetenschap gaat ervan uit dat een deel van de gezonde effecten van het eten van groenten en fruit toegeschreven kan worden aan de flavonoïden die ze bezitten. Kortom, thee is ontzettend gezond en een prima dorstlesser, mits u de thee zonder en melk drinkt natuurlijk. Teveel suiker is niet goed en melk is nogal vet. Niet goed dus om teveel van te nemen. Let wel, afwisseling is belangrijk. Drink daarom ook voldoende water.