Inspiratie voor gerechten tijdens de ramadan en het Suikerfeest

De ramadan is de maand van bezinning, van saamhorigheid en natuurlijk ook van het verbreken van het vasten met heerlijke gerechten. Het Suikerfeest, dat deze heilige maand afsluit, staat dan weer in het teken van overvloedig en smaakvol eten met dierbaren. Op die dag voelt het extra fijn aan om moslim te zijn. Er zijn heel wat manieren om je tafel tijdens deze bijzondere tijd tot leven te brengen. We inspireren je met diverse gerechten voor tijdens de ramadan en het Suikerfeest, uiteraard stuk voor stuk op basis van halal ingrediënten.
Dadels en labneh
Na het vasten eet een moslim in principe altijd ten minste één dadel. Het kunnen er ook meer zijn, maar in ieder geval moet het een oneven aantal zijn. Dit heeft te maken met de islamitische overlevering. De profeet Mohammed brak het vasten altijd met een oneven aantal dadels. Ook dronk Mohammed daarna een glas melk. Ook dat is iets wat veel moslims tot op heden nog altijd doen. Onlogisch is dat zeker niet. Dadels zijn heel voedzaam en vormen een ideale energiebron die zorgt voor een snelle opkikker na het vasten. Het een en ander verschilt wel van land tot land. In bijvoorbeeld Egypte kiest men voor geweekte melk met dadels en noten. Daar combineert men dus de twee ingrediënten.
Soep als hartverwarmend begin: harira
Een lichte en voedzame soep is wat ons betreft een must bij het breken van het vasten. Harira, een Marokkaanse klassieker, is wat dit betreft een populaire keuze. Deze geurige soep is rijk aan linzen, kikkererwten, tomaten en specerijen. Denk hierbij aan komijn en koriander. Het is een ode aan de Noord-Afrikaanse keuken, het is enorm voedzaam en het biedt warmte en comfort. Serveer de soep met stukjes versgebakken flatbread voor een evenwichtige start van de avond.
Hoofdgerechten die de tafel vullen
Na de soep volgen vaak hartige gerechten die de tafel vullen met veel kleur en smaak. Een favoriet is kip biryani, een geurige rijstschotel boordevol kruiden als kardemom, kaneel en kruidnagel. Vooral bij moslims uit Pakistan en India is dit een populaire keuze. De kip wordt hierbij langzaam gestoofd in een rijke mix van tomaten, uien en specerijen. De rijst wordt dan weer gestoomd met saffraan, wat zorgt voor een gouden kleur. Serveer het met een bijgerecht van yoghurtsaus of een frisse komkommersalade.
Dolma met rijst en vlees
Een ander geliefd gerecht is dolma, oftewel gevulde wijnbladeren. Dit gerecht uit de Turkse keuken wordt gemaakt door druivenbladeren te vullen met een mengsel van rijst, gehakt, kruiden en soms pijnboompitten. Het geheel wordt langzaam gestoofd in een lichte tomatensaus. Dolma is niet alleen smaakvol, maar is ook een gerecht dat saamhorigheid uitstraalt. Vaak is het namelijk zo dat het rollen van de wijnbladeren samen wordt gedaan.
Zoetigheden voor het Suikerfeest
Voor het Suikerfeest worden de zoetigheden uiteraard rijkelijk uitgestald. Baklava is wat dit betreft onmisbaar. Het gaat om laagjes filodeeg die zijn gevuld met een mengsel van gemalen noten en overgoten met geparfumeerde siroop van rozenwater of sinaasappelbloesem. Ma'amoul, zachte koekjes gevuld met dadelpasta of noten, mag eveneens niet ontbreken. Deze koekjes worden vaak in mooie patronen gedrukt en geserveerd met thee of koffie.
Een lichtere optie is een fruitsalade met een Midden-Oosterse twist. Combineer dan stukken meloen, sinaasappel, granaatappelpitten en een scheutje oranjebloesemwater. Deze zoete salade is fris, kleurrijk en een mooie tegenhanger voor de rijkere zoetigheden. Tijdens het Suikerfeest zijn ook hartige hapjes populair. Sambousek, kleine pasteitjes die zijn gevuld met gekruid gehakt of kaas, zijn perfect als onderdeel van een buffet. Ze worden goudbruin gebakken en zijn krokant van buiten en heerlijk smeuïg aan de binnenkant.
Om de maaltijd af te sluiten, kun je tot slot kiezen voor een glas muntthee met honing. Muntthee is niet alleen een verfrissende drank, maar helpt ook bij de spijsvertering. En dat is niet onbelangrijk na een overvloedige maaltijd.
"