Koningsdag gerechten: maak met oranje eten Koningsdag compleet

Stappenplan:
- Verwarm de oven op 175°C.
- Mix de boter en suiker romig, voeg de eieren één voor één toe.
- Meng het sinaasappelsap en -rasp erdoor.
- Voeg het bakmeel toe en mix tot een glad beslag.
- Giet in een cakevorm en bak 45 minuten.
- Bestrooi na afkoelen met poedersuiker of werk af met oranje glazuur.
Oranje worteltaart
Een smeuïge worteltaart met roomkaasglazuur is altijd een hit. Door de natuurlijk oranje kleur van de wortel is dit een ideaal stuk oranje eten voor Koningsdag. De kruidige smaak van kaneel en nootmuskaat gecombineerd met het frisse glazuur zorgt voor een perfecte balans. Deze Koningsdag taart ziet er niet alleen feestelijk uit, maar is ook heerlijk bij een kop koffie of als zoete afsluiter van de brunch.
Benodigdheden:
- 300 g geraspte wortel
- 200 g bloem
- 150 g bruine suiker
- 2 eieren
- 100 ml zonnebloemolie
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- Snufje nootmuskaat
- 200 g roomkaas
- 50 g poedersuiker
Stappenplan:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Klop de eieren met de suiker en voeg de olie toe.
- Meng bloem, bakpoeder en kruiden en roer dit door het eimengsel.
- Spatel de geraspte wortel erdoor.
- Giet het beslag in een ingevette taartvorm en bak 40 minuten.
- Laat afkoelen en bestrijk met een glazuur van roomkaas en poedersuiker.
Koninklijke kipspiesjes met paprikamarinade
Op zoek naar een eenvoudig maar feestelijk vleesgerecht voor Koningsdag? Deze kipspiesjes met een oranje paprikamarinade zijn sappig, kruidig en heerlijk gegrild of gebakken. De marinade geeft de kip een prachtige kleur en zorgt voor een intense smaak. Serveer ze met een frisse salade of couscous en je hebt een koninklijk hoofdgerecht dat gewoon perfect is voor het Koningsdag diner.
Benodigdheden:
- 500 g kipfilet, in blokjes gesneden
- 1 rode paprika
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl honing
- 2 el olijfolie
- 1 teentje knoflook
- Peper en zout
- Satéprikkers
Stappenplan:
- Pureer de paprika met knoflook, paprikapoeder, honing en olijfolie tot een gladde marinade.
- Marineer de kipblokjes minstens 1 uur in de koelkast.
- Rijg de kip aan satéprikkers en grill ze in een pan of op de barbecue.
- Serveer met een partje limoen en eventueel een yoghurtsausje.