Onze andere webshops

Andere 4UStores: Handdoekentoiletpapier.nl DisposableTotaal.nl Kantinewinkel.nl Prullenbaktotaal.nl

Recent toegevoegd

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Prijs
  1. 26
    27

Draagtassen

Foto-tabel Lijst

1 artikel(en)

Foto-tabel Lijst

1 artikel(en)

Plastic tasjes kopen bij 4UStore

Het gebruik van plastic tasjes zit de laatste jaren in een dalende lijn. Veel heeft te maken met het verbod op gratis plastic tasjes in de winkel. Aan de kassa moet je dan ook een ontmoedigende bijdrage vragen voor het gebruik van deze plastic tasjes.

Plastic tasjes tegen betaling aanbieden

In tegenstelling tot wat men soms denkt, zijn plastic tasjes in Nederland niet verboden. Wat wel verboden is, is ze zomaar gratis weggeven. Omdat er sprake moet zijn van een voldoende prikkel, wordt een richtbedrag van € 0,25 of meer aangeraden. Deze reglementering is ook van toepassing op biologisch afbreekbare plastic tasjes. Wil je toch nog steeds gratis draagtassen weggeven? Neem dan ook even een kijkje in ons aanbod aan stoffen of papieren draagtassen.

In sommige gevallen mag je de plastic zakjes toch gratis weggeven

Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes, heeft de wetgever toch een aantal uitzonderingen voorzien. De wettekst voorziet bijvoorbeeld een eerste uitzondering voor plastic draagtasjes die etenswaren moeten beschermen. Het gaat om bescherming tegen vervuiling of ziekteverwekkers. Denk bijvoorbeeld aan het verpakken van fruit of groenten of het inpakken van rauw vlees, vis of gevogelte dat anders zou kunnen uitlekken. Hiernaast mag je nog steeds gratis plastic tasjes uitdelen indien je voedselverspilling tracht tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het inpakken losse broodjes.  De door ons aangeboden plastic tasjes voldoen alvast aan die vereisten.

Meer informatie over het verbod op gratis plastic tasjes en de uitzonderingsbepaling vind je op de website van de Rijksoverheid. Heb je vragen over de door ons aangeboden plastic tasjes, bijvoorbeeld met betrekking tot de dikte ervan en de geschiktheid voor het gratis uitdelen ervan? Contacteer dan gewoon even onze klantendienst waar we jou graag van extra info voorzien.

Draagtassen: wettelijke regels, toepasbaarheid en alternatieven

Draagtassen kregen de laatste jaren wel meer dan eens een negatieve weerklank. Dat komt uiteraard voornamelijk voort uit een positieve bezorgdheid voor het natuurlijk leefmilieu. Ook wetgevende beslissingen spelen natuurlijk een belangrijke rol. Toch hoeft die negatieve connotatie helemaal niet gegrond te zijn. Steeds meer wordt ingezet op biologisch afbreekbare draagtassen, papieren draagtassen en draagtassen die veelvuldig hergebruikt kunnen worden. Nooit eerder gingen ecologische alternatieven zo vlot over de toonbank. Toch blijft er veel onduidelijkheid bestaan over het gebruik van draagtassen. Welke draagtasjes zijn bijvoorbeeld écht ecologisch verantwoord en hoe zit het nu juist met het verbod op het gratis weggeven van draagtassen? Wij van Kantinewinkel.nl leggen met alle plezier een en ander uit.

Gebruik van draagtassen

Europa publiceerde in 2011 een rapport waaruit bleek dat iedere Europese burger per jaar ongeveer 500 plastic tassen gebruikt. Het merendeel hiervan was eenmalig en dat moest uiteraard teruggedrongen worden. Sinds het verbod (begin 2016) op gratis plastic tasjes is het aantal wegwerptasjes met ongeveer 70 procent afgenomen. In de praktijk komt dat neer op ongeveer één wekelijks weggeworpen tasje per persoon. Niet slecht en ook niet onlogisch. Zo wordt het gebruik van biologische afbreekbare draagtassen steevast aangemoedigd, heeft de kostprijs van plastic tasjes de drempel naar het aankopen van herbruikbare draagtassen een stuk verkleint en is ook gewoon de bewustwording toegenomen. Vanwaar dat ene wekelijkse zakje dan wel nog komt? Soms is het gewoon niet mogelijk om plastic draagtasjes helemaal te verbannen. We denken bijvoorbeeld aan de wekelijkse fruitmarkt waarbij fruit nog steeds in kleine draagtassen wordt gedeponeerd. Voor dergelijke toepassingen zijn er eigenlijk niet echt andere draagtassen beschikbaar. Misschien zou kunnen gekozen worden voor papieren draagtasjes, maar ook deze draagtasjes worden in de praktijk slechts zelden meer dan één keer gebruikt.

Zijn draagtassen nog toegestaan?

Het is een vraag die we vaak krijgen. Het antwoord is heel simpel: natuurlijk. Het gaat eigenlijk om een verbod van gratis plastic tasjes. ‘Gratis’ en ‘plastic’ zijn hier de kernwoorden. Plastic hemdtasjes zijn bijvoorbeeld nog steeds toegelaten indien ze tegen betaling worden aangeboden. Juridisch gezien zou ook €0,01 een betaling inhouden, maar de voorbereidende teksten vermelden wel dat die betaling ‘een prikkel’ moet inhouden. Een enkele eurocent zal uiteraard een onvoldoende prikkel bewerkstelligen. Een richtbedrag is volgens de wetgever €0,25. De vraag stelt zich ook of een bedrag als €0,05 in dat geval een voldoende prikkel is, eventueel gecombineerd met een duidelijke boodschap dat plastic draagtasjes het milieu beschadigen. Momenteel is daar nog weinig duidelijkheid over, maar toch zouden we een bedrag vanaf €0,12 aanraden. Het tweede kernwoord die we benoemden was ‘plastic’. Het verbod omvat alle vormen van plastic draagtasjes. Hier stelt zich vaak de vraag of ook biologisch afbreekbare plastic draagtassen onder het verbod vallen. Het antwoord is, alhoewel dat ons echt niet de bedoeling van de wetgever lijkt te zijn, spijtig genoeg ‘ja’. Bioplastic draagtasjes worden juridisch ook gezien als plastic draagtassen en vallen alsook onder dit verbod. Wat dan weer wel mogelijk is: stoffen of papieren draagtasjes. Bovendien zijn er in de wettekst ook twee uitzonderingen ingecalculeerd, namelijk :

  • Plastic draagtasjes die nut hebben omwille van de functionaliteit;
  • Plastic draagtasjes die nut hebben omwille van de voedselveiligheid.

We denken bij deze uitzonderingen bijvoorbeeld aan plastic draagtassen om vleeswaren in te pakken (uitzondering omwille van de voedselveiligheid) of plastic draagtassen om potgrond in te bewaren (uitzondering omwille van de functionaliteit).

Soorten draagtassen

Er zijn heel wat soorten draagtassen beschikbaar, waarbij iedere variant zijn eigen voor- en nadelen kent. Zo zijn er bijvoorbeeld de gekende hemdtasjes. Hemdtasjes zijn heel goedkoop en worden dan ook gemaakt van een dun en stevig plastic. Dit zorgt ervoor dat ze niet makkelijk scheuren, eenvoudig op rol kunnen geleverd worden en ook uiterst goedkoop zijn. Het nadeel is uiteraard hun grote druk op het natuurlijk leefmilieu. Sinds het verbod op gratis plastic draagtassen zijn deze hemdtasjes over het algemeen enkel nog in de supermarkt verkrijgbaar tegen betaling. Helemaal verbannen zijn ze niet. Ze zijn nog steeds een noodzaak voor zij die bijvoorbeeld een kleine aankoop doen maar de eigen herbruikbare tas onverwachts thuis hebben laten liggen. Ook worden deze dunne plastic draagtassen nog steeds gebruikt op bijvoorbeeld fruitmarkten. Het zijn dan ook ideale draagtassen om losse aankopen in te bewaren.

Een tweede categorie draagtassen zijn de papieren draagtasjes. Deze worden over het algemeen ‘groener’ genoemd omdat ze een minder grotere druk uitoefenen op het milieu. Toch hebben ze dan weer het nadeel dat ze slechts zelden meer dan één keer gebruikt worden en dat ook het productieproces alles behalve ‘groen’ is. Papieren draagtassen worden voornamelijk gebruikt in drogisterijen of om kleine aankopen in op te bergen. Een ander voordeel is dat deze draagtassen hun inhoud verbergen, niet onbelangrijk bij bijvoorbeeld de aankoop van sieraden. Ook hebben ze heel isolerende werking. Dat laatste is uiteraard de verklaring waarom we ze ook tegenkomen bij de aankoop van warme afhaalmaaltijden. Dergelijke papieren draagtasjes zijn iets duurder, maar mogen wel nog steeds gratis weggegeven worden.

Willen we echt de ecologische kant op? Dan zijn biologisch afbreekbare draagtassen dé oplossing. Dergelijke biologisch afbreekbare draagtassen zijn gemaakt op basis van maïszetmeel en zijn volledig composteerbaar. Bovendien is dergelijk bioplastic ook gewoon heel stevig, waardoor het ideale draagtassen zijn voor alledaagse aankopen.  Het is wel opletten geblazen: aangezien het gaat om bioplastic vallen ook deze draagtassen onder het ‘verbod op gratis plastic draagzakken’. Er moet dus gekozen worden voor stoffen of papieren draagtassen om het verbod te omzeilen, beiden uiteraard een stuk duurder en heel wat minder interessant voor winkeluitbaters.

Biologisch afbreekbare draagtassen zijn niet oneindig vaak herbruikbaar. Is dat een vereiste? Dan kan er gekozen worden voor plastic of stoffen herbruikbare draagtasjes. Deze variant is over het algemeen iets duurder, maar heeft zijn stevigheid als voornaamste voordeel. Ze kunnen bij ieder shopuitje dienst doen en zijn vaak standaard aan te treffen in de kofferbak. Vooral economisch is dat een groot voordeel, aangezien ze de beste prijs-herbruikbaarheidsverhouding kennen.

Draagtasjes hergebruiken als geschenkverpakking

Geschenkverpakkingen zijn eigenlijk ook ecologisch niet helemaal te verantwoorden. Sommigen kiezen er daarom voor om krantenpapier te gebruiken, dat eigenlijk niet het meest eenvoudige inpakpapier weet te zijn. Er zijn in dat geval ook (papieren) draagtassen die als geschenkverpakking dienst kunnen doen. Er zijn zelfs draagtasjes waar een fles wijn perfect in lijkt te passen. Sommige papieren draagtasjes hebben speciaal om die reden een gekleurd tintje of een feestelijk motief, maar eigenlijk kunnen alle papieren draagtassen dienst doen als geschenkverpakking. Papieren draagtassen zijn immers stevig en verhullen de inhoud van de verpakking, zoals het een geschenkverpakking dan ook beaamt. Papieren draagtassen gebruiken als geschenkverpakking is een ideale manier om de herbruikbaarheid van deze draagtasjes te verhogen en ze ook ecologisch een bijkomende boost te geven.

Draagtassen en hun toepassingsgebied

Aangezien plastic draagtasjes niet meer gratis worden aangeboden heb je als winkelier twee keuzes:

  • Plastic draagtassen aanbieden tegen betaling;
  • Papieren draagtassen gratis aanbieden.

Papieren draagtassen zijn een stuk duurder dan plastic draagtasjes (zogenaamde hemdtasjes), waardoor het tweede idee misschien niet het meest voordelige is. Heel veel winkeliers zullen er dan ook voor kiezen om plastic draagtassen of biologisch afbreekbare draagtasjes tegen betaling aan te bieden. Een richtprijs hiervoor is €0.25, maar dat kan ook meer of minder bedragen. Op die manier zijn plastic draagtasjes nog steeds geschikt om te gebruiken in iedere supermarktcontext.

Gaat het om het verpakken van vleeswaren die beter gescheiden blijven van de omgeving? Dan zijn gratis plastic draagtasjes wel nog steeds toegestaan. Voor slagerijen of visverkopers stelt zich op die manier een veel minder groot probleem. Beiden kunnen zich tevens op de functionaliteit van de plastic draagtasjes beroepen, aangezien we niet willen dat eventuele vlees- of visvocht zouden uitlekken. Ook voor de horeca zijn dergelijke uitzonderingen van toepassing.

Gratis papieren draagtasjes zijn dan weer een uitstekend alternatief indien de kostprijs deze aankoopprijs kan dekken. We denken bijvoorbeeld aan grote papieren draagtassen voor kledingwinkels of kleine papieren draagtassen voor juweliers. Vooral voor die tweede groep is het wel heel ongebruikelijk om geld te vragen voor het gemak van een draagtas.

De keuze tussen het al dan niet gratis aanbieden van draagtasjes hangt met andere woorden af van het praktisch toepassingsgebied, het al dan niet voldoen aan de functionaliteits- of hygiënevereiste, de gewoonte binnen de sector, de winstmarge en de wensen van de klant. Uiteraard zal ook de stevigheid van de draagtassen nog steeds een belangrijke rol spelen.

Kantinewinkel.nl, het assortiment draagtassen

Aangezien het verbod op gratis plastic draagtassen de markt grondig doorheen heeft weten te schudden, hebben wij van Kantinewinkel.nl gekozen voor een zeer ruim assortiment aan draagtasjes.

Zo kunnen niet alleen plastic hemdtasjes bij ons verkregen worden, maar behoren ook biologisch afbreekbare plastic draagtassen, papieren draagtasjes, stoffen draagtasjes en stevige herbruikbare plastic draagtassen tot de mogelijkheden. Al deze draagtasjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen alsook in verschillende hoeveelheden. Besluit je om toch nog steeds gratis papieren draagtasjes weg te geven? Kies er dan ook voor om deze zo voordelig mogelijk aan te schaffen. Bij Kantinewinkel.nl kan je dit doen door deze draagtasjes in grotere hoeveelheden aan te kopen en op die manier van de handige staffelkorting te genieten. Kies je er toch voor om plastic draagtassen tegen betaling aan te bieden? Dan kan diezelfde staffelkorting de winstmarge helpen vergroten. Die extra winstmarge kan je dan bijvoorbeeld wegschenken aan een organisatie die het plastic opnieuw uit het leefmilieu wil halen.

Kunnen wij u helpen?

  • 0117-454007
  • info@kantinewinkel.nl
  • Klantenservice bereikbaar: ma - vrij 08:00 tot 17:00u
KiyOh

8,6 / 10

Gebaseerd op 753 beoordelingen

markthandel de vaan "super snelle levering en top kwaliteit, en nog veel voordeliger bij douwe egberts zelf."

22 mrt. 2019