Onze andere webshops

Handhygiëne

Foto-tabel Lijst

1-12 of 49

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Foto-tabel Lijst

1-12 of 49

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Een uitstekende handhygiëne is uitermate belangrijk, zo ook in uw kantine. Niet alleen in functie van uw personeel en de bijhorende hygiënische vereisten in uw keuken, maar uiteraard ook voor uw toiletbezoekers. Om die reden hebben wij een uitgebreid assortiment aan producten opgenomen die dergelijke hygiënische doelstellingen moeten nastreven. Het gaat onder andere om handzeep, foamzeep, desinfectiezeep en zeeppompjes. Voor waar de nood het hoogst is hebben we bovendien ook industriële handreinigingsproducten, wet wipes en jerrycan zeep beschikbaar. Ruwe handen? Probeer dan ook onze handverzorgingsproducten.

Handhygiëne: van belang voor iedere onderneming

Alhoewel wij hier steeds uitbundig aandacht besteden aan de kantineomgeving moeten we toch duidelijk zijn: ongeacht om welke soort onderneming het gaat, een goede handhygiëne is steeds van het allergrootste belang. Het is onterecht om te denken dat een goede handhygiëne alleen van belang is voor voedselverwerkende ondernemingen of op plaatsen waar men in rechtstreeks of onrechtstreeks contact komt met levensmiddelen. Indien men geeft om zijn personeel, dan investeert men in handhygiëne – zo simpel kan het zijn. Waarom? Omdat onze handen een echte bron zijn van microscopische viezigheden en de grootste verspreider zijn van ziektekiemen en bacteriën.

Een goede handhygiëne begint inderdaad bij de juiste en aangepaste producten, zoveel mag duidelijk zijn. Voor het gewone klassieke wassen van de handen na een sanitaire stop is het bijvoorbeeld zo dat handzeep en foam zeep volstaat. Maar willen we echt grondig reinigen en ook desinfecteren (in principe zouden we dat allemaal moeten doen na een toiletbezoek), dan zijn desinfecterende middelen en alcoholhoudende handwasmiddelen beter aangewezen. Die laatste weten als geen ander bacteriën en microscopische ziektekiemen te vermorzelen.

Gaat het om industriële vuiligheden zoals olie en vet? Dan zijn specifieke en aangepaste handreinigingsproducten het best aangewezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onze wet wipes en aangepaste industriële handreinigende producten. Bij industriële reiniging horen trouwens ook industriële formaten. Om die reden zijn het merendeel van onze industriële handreinigingsproducten ook gewoon verkrijgbaar in extra grote voordeelverpakkingen (jerrycan-formaat). Wet wipes moeten daarbij gezien worden als een uitstekend alternatief indien er geen stromend water in de buurt is. Maar ook bij zeer zware handvervuiling kunnen ze wonderen verrichten, op voorwaarde dan wel dat de handen ook nadien nog met industriële handreinigingsproducten grondig worden gewassen. De toegevoegde scrubbestanddelen van deze handreinigingsproducten zorgen er immers voor dat zelfs de meest hardnekkigste vervuiling toch vlot en efficiënt kan verwijderd worden.

Handhygiëne in de klassieke werkomgeving

Bij een klassieke werkomgeving denken we niet meteen aan het belang van handhygiëne, terwijl ook bijvoorbeeld op kantoor een goede handhygiëne toch van belang is. Onderzoek heeft immers aangetoond dat een goede handhygiëne ook op kantoor de hoeveelheid bacteriën en ziektekiemen drastisch kan reduceren. Vergeet trouwens niet dat het hier vooral onze toetsenborden zijn die het meeste aantal ziektekiemen en bacteriën bevatten. Ga daarom niet zomaar iemand anders toetsenbord gebruiken. Het logisch gevolg van een adequaat handhygiëneplan is dan ook dat het aantal zieke werknemers drastisch kan worden teruggedrongen, wat uiteraard ook de productiecijfers ten goede kan komen. Investeren in handhygiëne loont, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. Een kantoorgebouw is bovendien ook de meest eenvoudige locatie om de nodige voorzieningen te treffen. Over het algemeen is er voldoende ruimte voor zeepdispensers en het gebruik van alcoholhoudende reinigingsmiddelen mag er helemaal geen probleem vormen. U heeft dan ook geen enkel uitvlucht om niet te investeren in een grondige handhygiëne van zowel uzelf als uw werknemers.

Handhygiëne en levensmiddelen

Gaat het om ondernemingen waarbij men rechtstreeks of onrechtstreeks in contact komt met levensmiddelen zoals bijvoorbeeld kant-en-klare gerechten? Dan wordt het een stuk ingewikkelder. Hier is een goede handhygiëne geen vrijblijvende zaak, maar een echte plicht. Het rechtstreeks contact met voedsel maakt een goede handhygiëne hoe dan ook onontbeerlijk, maar maakt het in de praktijk ook net dat tikkeltje ingewikkelder. Het is inderdaad zo dat een goede handhygiëne in de HACCP-richtlijnen wordt opgelegd, maar anderzijds zijn het aantal producten die zich daartoe schikken veel beperkter. Zo mag men bij rechtstreeks of onrechtstreeks contact met voedselwaren geen alcoholgels gebruiken. Dergelijke alcoholhoudende producten zouden immers in de voeding terecht kunnen komen en bij consumptie een gevaar kunnen betekenen voor de gezondheid.

De andere (foam)zepen in ons assortiment schikken zich daarentegen uitstekend voor handreiniging binnen de voedselverwerkingsindustrie. Ze helpen kruisbesmetting van bijvoorbeeld rauwe producten als kip naar andere reeds bereide producten te voorkomen. Hier is een no-touch dispenser met foamzeep aangewezen opdat men na ieder contact met rauw vlees de handen grondig kan wassen. De gevolgen van het niet naleven van de HACCP-richtlijnen zijn hoe dan ook desastreus, waardoor zeker hier een investering in handhygiëne écht loont. Vooral wanneer het aankomt op de veiligheid van uw werknemers en cliënteel is iedere vorm van besparing op handhygiëne een echt taboe.

Handhygiëne en de medische sector

In de medische sector speelt een goede handhygiëne mogelijks nog een grotere rol dan bij onrechtstreeks contact met levensmiddelen. In de gezondheidszorg komt men immers rechtstreeks in contact met zieke patiënten die een echte broeihaard kunnen vormen van ziektekiemen. Zeker wanneer men in contact komt met lichaamsstoffen is het goed reinigen én desinfecteren van de handen een echte must. En alhoewel de druk op de werknemers en verpleegkundigen groot is, mag er nooit te weinig tijd zijn voor een goede desinfectie en reiniging van de handen. Investeren in reinigingsvoorzieningen mag hierbij niet ter discussie staan. De discussie moet voornamelijk gaan over het ontwikkelen van strategieën om een voldoende reiniging van de handen na te streven en te controleren. Immers: bij onvoldoende reiniging van de handen kan een epidemie of sterfgeval het rechtstreeks gevolg zijn, net als een ongunstige invloed op de reputatie van uw onderneming.

Handhygiëne, fitness & health

In een fitnessruimte heeft men over het algemeen zeer intensief contact met allerhande toestellen. Vooral handgrepen blijken ook daar een broeihaard van ziektekiemen te vormen. Dat is in feite heel contradictorisch, gelet op het feit dat de meeste bezoekers net hun gezondheid en fitheid als voornaamste doel stellen. Sporten moet dan ook kunnen in een gezonde en comfortabele sfeer, waartoe ieder van ons hoort bij te dragen. Een fitnesscentrum moet dan ook een nette en hygiënische omgeving zijn waarbij de gezondheid van de bezoekers centraal staan. Handreiniging – en ontsmettingsproducten blijken hierbij van groot belang te zijn. Voorzie dan ook de nodige dispensers in de sanitaire ruimten en voer ook een campagne, bijvoorbeeld door middel van allerhande opschriften en afbeeldingen, om de bezoekers aan te moedigen hun handen ook effectief te reinigen. Een volledig uitgeruste kleedkamer, voorzien van de noodzakelijke producten op vlak van handhygiëne, mag eigenlijk gewoon nooit ontbreken.

Handhygiëne in een verblijfsomgeving

Een verblijfsomgeving zoals een hotel of motel hoort er piekfijn uit te zien. Het gaat hierbij niet alleen om de gastenkamers, maar ook om alle publieke ruimten. Zowel het sanitair van het gastenverblijf als het publiek sanitair moet er dan ook voortdurend net en hygiënisch uitzien. Die look kan men dan wel eenvoudig bekomen door tijdig te reinigen, maar de effectieve hygiëne zal daarentegen van meer doorgewinterde inspanningen moeten getuigen. Door op iedere kamer een flacon handontsmetting te plaatsen zet men alvast een eerste goede stap. In de tweede plaats zal men ook in het publiek sanitair de nodige dispensers en andere middelen voor handhygiëne moeten installeren. Hoe dan ook zal een beleid dat handhygiëne moet stimuleren enkel positief onthaald worden bij de hotelgasten. Dat laatste zal dan weer resulteren in een toegenomen gastloyaliteit en constante inkomsten voor uw verblijfsonderneming. Toon voortdurend dat u oprecht geeft om het welzijn van uw gasten én zij zullen u gegarandeerd belonen met positieve beoordelingen op websites zoals TripAdvisor. Bovendien verhoogt u ook de kans dat gasten zullen terugkeren – en dat allemaal omdat u enkel en alleen doet wat u als gastheer in feite hoort te doen. Het vertelt wel wat over de negatieve connotatie die sommige buitenlandse hotels de laatste jaren hebben weten op te bouwen.

Hoe zorg je voor een goede handhygiëne?

Bovenstaande voorbeelden tonen stuk voor stuk aan dat een adequate handhygiëne eigenlijk overal van groots belang is. Aan de hand van handige voorbeelden werden dan weer handige tips gegeven die de handhygiëne dan weer moeten helpen verbeteren. Maar om een goede handhygiëne binnen een onderneming te bekomen zullen vooral doorgewinterde inspanningen zich opdringen. In de eerste plaats zullen de nodige investeringen moeten gedaan worden om een en ander te vergemakkelijken en te verbeteren. Zo worden bijvoorbeeld zeeppompjes best vervangen door automatische en handsfree dispensers, dit onder meer om kruisbesmetting te voorkomen. Hetzelfde zal moeten gebeuren met de klassieke handdoek die gewoon vervangen kan worden door een handige handdoekroldispenser. Eventueel zal ook een alcoholhoudend desinfectiemiddel in uw sanitair dienen te verschijnen.

Maar uiteraard zijn al uw inspanningen tevergeefs indien uw werknemers niet mee stappen in het verhaal. Onderzoek heeft uitgewezen dat men nogal eens geniepig is als het op het reinigen van de handen aankomt. Zo geeft men, zelfs bij anonieme enquêtes, vaker aan de handen te reinigen dan men in de praktijk eigenlijk doet. De betrokkenheid van de werknemers in het handhygiëneplan zal dan ook verhoogd moeten worden, wat onder meer door middel van een communicatieplan kan bekomen worden. Geschikte cartoons of grappige teksten in het sanitair zullen hen er aan moeten doen herinneren dat het reinigen van de handen eigenlijk helemaal niets lachwekkends is, maar een kwestie van gezondheid en respect ten opzichte van alle andere aanwezige collega’s.

Meer informatie over onze producten en het opzetten van een aangepast handhygiëneplan? Wij bekijken het nodige voor u en zullen u steeds de best aangewezen producten aanraden. Contacteer ons daarom vandaag nog voor meer informatie of advies op maat van uw onderneming.