Het carboniseren van frisdranken: hoe en waarom?

Het carboniseren van frisdranken: hoe en waarom?

"

Heeft u zich ooit afgevraagd waarom frisdranken zo heerlijk bruisen? Of waarom het zo'n verfrissend gevoel geeft wanneer die belletjes in uw mond exploderen? Het geheim zit in het proces van carboniseren. Bij Kantinewinkel.nl kunt u niet alleen uw frisdrank online bestellen, maar nemen we ook graag de tijd om u het een en ander uit te leggen. In dit artikel duiken we in de wetenschap achter carbonisatie. We hebben het over hoe die lekkere bubbels worden geproduceerd en toegevoegd. En of carbonisatie van frisdrank eigenlijk wel gezond is. Ontdek hoe die bruisende flessen frisdrank worden gemaakt en waarom zoveel mensen gecarboniseerde frisdrank kopen.

Carbonisatie van frisdrank

Het carboniseren van frisdranken is een fascinerend proces. Dit is het toevoegen van koolstofdioxidegas (CO₂) aan een vloeistof onder hoge druk. Wanneer u een fles frisdrank opent, hoort u dat bevredigende psssht-geluid. Dit wordt veroorzaakt door de vrijlating van CO₂. Dit gas is in de fabriek zorgvuldig ingesloten in de vloeistof. Het zit klaar in de fles om uw smaakpapillen te prikkelen. En al die prikkels zorgen ervoor dat mensen maar al te graag frisdrank bestellen.

De CO₂ voor frisdranken wordt meestal gewonnen uit natuurlijke bronnen of industriële processen. In het tweede geval is de CO₂ soms een bijproduct van andere industriële activiteiten. Maakt u zich echter geen zorgen over verontreinigingen, want het wordt natuurlijk zorgvuldig gereinigd voordat het aan uw favoriete drankje wordt toegevoegd. Het is een beetje zoals het recyclen van uw oude blikjes en petflessen, maar dan met gas.

Voordelen van CO₂ toevoegen aan frisdranken

U vraagt zich misschien af waarom frisdranken überhaupt gecarboniseerd worden. Het antwoord is eenvoudig: voor de smaak en de sensatie. Die bruisende belletjes geven een aangename prikkeling in de mond en kunnen de smaken van de frisdrank versterken. Denk maar eens aan het verschil tussen een verse cola en een cola zonder bubbels. U weet vast wel welke frisdrank te kopen!

Een ander voordeel van carbonisatie is dat het helpt bij de conservering van de frisdrank. CO₂ heeft namelijk bepaalde eigenschappen die helpen bij het remmen van bacteriële groei. Het zorgt ervoor dat de smaak, kleur en aroma langer worden bewaard. Dit betekent dat uw frisdrank langer vers blijft, wat handig is wanneer u een ruime voorraad frisdrank wil kopen voor de zomerse BBQ's.

Carbonisatie is niet ongezond

De CO₂ in frisdranken is niet schadelijk voor uw gezondheid. Meer zelfs: het lichaam produceert van nature CO₂ als onderdeel van het ademhalingsproces. Het menselijke lichaam stoot per dag ongeveer een kilogram CO₂ uit. Dat gebeurt vooral bij het uitademen, maar ook in onze windjes zit er CO₂. Deze CO₂ is geurloos. Dat windjes desondanks onfris ruiken, komt door andere stoffen zoals methaan en waterstofsulfide. Op zich hoeft u zich dus geen zorgen te maken over die prik in uw favoriete dranken.

Een nadeel van gecarboniseerd frisdrank kopen, is echter dat er door het toevoegen van CO₂ aan de vloeistof een zwak zuur ontstaat. Dat is lekker, maar niet goed voor de tanden. In principe is dit echter te zwak om het tandglazuur aan te tasten, maar vaak zit er ook nog eens erg veel suiker in frisdranken. Het is dan ook een goed idee om het drinken van frisdrank en water af te wisselen en er een goede mondhygiëne op na te houden.

Terwijl carbonisatie veelvuldig wordt toegepast bij energy drink en frisdrank, doet men dit niet bij sportdranken. De reden hiervoor is vrij logisch: sportdranken zijn bedoeld om snel gehydrateerd te worden tijdens of na intensieve lichaamsbeweging. De CO₂-bubbels kunnen dan een opgeblazen gevoel veroorzaken, wat niet ideaal is als u juist een marathon hebt gelopen of nog aan het hardlopen bent. Ook dat is nu eenmaal een klein nadeel van frisdrank met bubbels.

"