Onze andere webshops

Medium roast, dark roast en light roast, wat houdt dat in?

maandag 27 februari 2023 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Bij koffiebonen is niet alleen het type boon belangrijk, maar ook de manier waarop de boon wordt geroosterd. Daarom maakt men een onderscheid tussen de light roast, de medium roast en de dark roast. Toch hanteert men soms nog andere manieren om een onderscheid te maken tussen de verschillende roosteringen. We leggen het uit.

Light roast: subtiel en lichtzuur

Een light roast heeft altijd een lichtbruine kleur en heeft geen olieachtig laagje. Het heeft nog steeds een hoge zuurtegraad. Het wordt door kenners omschreven als de beste roostering om te cuppen, om de kwaliteit van een koffieboon te ontdekken. Er valt namelijk veel nuance in deze boon te ontdekken. Deze roast bevat ook een grotere hoeveelheid cafeïne.

  • Smaak: subtiel en lichtzuur
  • Kleur: lichtbruin
  • Toepassing: zwarte koffie
  • Voorbeeld: Bochica Light Roast Arabica

Dark roast: bitter en vol

Een dark roast is dan weer het andere uiteinde. Het is een boon met een donkerbruine en soms zelfs bijna zwarte kleur. De boon doet bijna denken aan chocolade. Kenmerkend is een olieachtig laagje. Doordat de boon zo krachtig is gebrand, is een groot deel van het smaakprofiel van de boon verloren gegaan. Vooral de eigenschappen van de branding zijn te herkennen. Het is hierdoor geen goede branding om een boon op zijn kwaliteit te beoordelen. Het is vooral een goede keuze voor wie houdt van een stevige body. Met name voor een espresso is een dark roast een veelgemaakte keuze.

  • Smaak: bitter en vol
  • Kleur: donkerbruin tot zwart
  • Toepassing: koffie verkeerd, espresso, cappuccino, latte macchiato en ijskoffie
  • Voorbeeld: Café Auberge Espresso Dark Roast

Medium roast: lichtzuur en bitter

Tussen deze twee uitersten in zit de medium roast. De medium roast is wat donkerder dan een light roast, maar niet zo donker als een dark roast. Het is ook wat langer gebrand dan bij een light roast, maar niet zo lang als bij een dark roast. De originele smaken van de boon zijn min of meer behouden, maar hebben wel plaats gemaakt voor de eigenschappen van de roostering. Hierdoor heeft het nog heel wat nuances, maar toch een vollere body. Het zorgt er ook voor dat de koffie wat minder zuur is. Op een medium roast zal u geen olieachtig laagje aantreffen.

Andere soorten roosteringen

Naast de klassieke driedeling gebruikt men soms nog andere termen om de roostering van de koffiebonen onder te verdelen. Een voorbeeld hiervan is de Medium-Dark Roast. Hierbij worden de koffiebonen enkele minuten langer gebrand dan bij een medium roast, maar minder lang dan bij de dark roast. Men wacht eigenlijk tot de koffiebonen opnieuw beginnen te knappen en stopt dan meteen. De body is wat zwaarder en de smaak is veelal kruidig, al dan niet met een bitterzoete toets. Subtiele karamel- en chocoladesmaken komen vaak voor, net als een vleugje rokerigheid. De zuurtegraad is uiteraard lager dan bij een medium roast. Een Medium-Dark Roast wordt ook wel eens een After-Dinner Roast, een Full City Roast, een Light French Roast of een Viennese Roast genoemd.

Ten slotte heeft men het soms over de Slow Roast. Dit is een meer ambachtelijke wijze om koffiebonen te branden. Hierbij zal de koffieboon gedurende een langere periode en op een lagere temperatuur worden gebrand, waardoor de smaken de tijd krijgen om vrij te komen. In plaats van de boon te branden op ongeveer 600 graden, brandt men het op ongeveer 200 graden.